Skip to main content

Μάλλον πρέπει να βιαστούν, για να μην σπάσει η αλυσίδα

Την ώρα που η αγορά μένει από ρευστότητα και αναζητά πόρους, στην κυβέρνηση προτιμούν να ασχολούνται με τα δευτερεύοντα...

Η ζωή είναι αλυσίδα. Το ίδιο και η οικονομία. Με ποια αφορμή το λέμε; Προσέξτε:

Η Αθήνα ακόμα πανηγυρίζει από την ανακοίνωση των δανειστών, στο τελευταίο Eurogroup, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία (και) στην χώρα μας, Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο, μολονότι έκτοτε έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης, πέραν βεβαίως των κλασικών.

Δηλαδή, μιας πανηγυρικής συνεδρίασης κυβερνητικών παραγόντων, όπου τονίστηκε η σπουδαιότητα του γεγονότος και πολλές παρασκηνιακές κινήσεις για το ποιοι θα διοριστούν επικεφαλής του νέου οργανισμού.

Για την ακρίβεια, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι γίνεται σφαγή. Προφανώς, όσοι θέλουν να πάρουν τις θέσεις, έχουν το λόγο τους. Όπως κι εκείνοι που θέλουν να τους τοποθετήσουν. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, δεν μας ενδιαφέρουν, άλλωστε.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι ότι την ώρα που η αγορά μένει από ρευστότητα κι αναζητά πόρους για να κάνει οτιδήποτε έχει επενδυτικό περιεχόμενο, στην κυβέρνηση προτιμούν να ασχολούνται με τα δευτερεύοντα.

Αυτό, όμως, που ενδεχομένως διαφεύγει της προσοχής όλων των αρμοδίων και μη, είναι ότι οι δανειστές, που θα βάλουν τα λεφτά για τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή τράπεζα, δεν θα περιμένουν εσαεί, ούτε θα αποδεχθούν μονομερείς ενέργειες. Τι εννοούμε; Οτι δεν πρόκειται να απελευθερώσουν ούτε ευρώ κοινοτικών πόρων, αν δεν πεισθούν ότι θα πάνε εκεί που πρέπει, όπως πρέπει. Οτι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί, για να αναλάβουν αυτό το ευαίσθητο έργο και βεβαίως ότι έχει τοποθετηθεί εκείνη η διοίκηση που θα εγγυηθεί όλα τα παραπάνω.

Γι' αυτό και δεν αποκλείεται, στο τέλος της ημέρας να συμβούν τα εξής:

Στο καλό σενάριο, να τοποθετήσουν εκείνοι (δηλαδή, οι δανειστές) τους επικεφαλής της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – όπως ουσιαστικά έκαναν και με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη χώρα μας. Κι έτσι, να τελειώνουν μια και καλή και μ' αυτό το θέμα.

Στο κακό σενάριο, να βαρεθούν να περιμένουν πότε θα στηθεί η νέα τράπεζα και απλώς να την ακυρώσουν, δια της αναβολής. Κι αυτό το έργο, το έχουμε δει πολλάκις, τα τελευταία χρόνια.

Γι αυτό και καλό θα είναι, όσοι έχουν την ευθύνη του project από ελληνικής πλευράς, να καταλάβουν ότι ο χρόνος που έχουν δεν είναι ατελείωτος. Καλό θα είναι να έχουν τελειώσει με το θέμα έως τον Σεπτέμβριο. Αλλιώς, η αλυσίδα θα σπάσει...