Skip to main content

Μαλαισία: Απέλασαν τρεις Τούρκους για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Οι μαλαισιανές αρχές συνέλαβαν τον διευθυντή σχολείου Τουργκάι Καραμάν, τον επιχειρηματία Ιχσάν Ασλάν και τον πανεπιστημιακό Ισμέτ Οζτσελίκ

Τρεις Τούρκους που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 απέλασε η Μαλαισία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι μαλαισιανές αρχές συνέλαβαν τον διευθυντή σχολείου Τουργκάι Καραμάν, 43 ετών, τον επιχειρηματία Ιχσάν Ασλάν, 39 ετών, και τον πανεπιστημιακό Ισμέτ Οζτσελίκ, 58 ετών, την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι συλλήψεις έγιναν εν μέσω ανησυχιών από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν έπειτα από πίεση που άσκησε η Τουρκία στη Μαλαισία.

Τότε οι αρχές δεν είχαν διευκρινίσει αν οι συλληφθέντες ήταν ύποπτοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Έπειτα από έρευνα η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρεις άνδρες εμπλέκονται σε δραστηριότητες της FETO και είναι καταζητούμενοι από τις τουρκικές αρχές, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Μαλαισίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και το γραφείο Νοτιοανατολικής Ασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν ζητήσει στο παρελθόν από τη Μαλαισία να μην απελαύνει Τούρκους καθώς υπάρχει φόβος ότι θα πέσουν θύματα βασανιστηρίων στη χώρα τους και δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη.

Η Αϊσέ Καραμάν, σύζυγος του Τουργκάι Καραμάν, έκανε επίσης έκκληση στις μαλαισιανές αρχές ο άνδρας της να απελαθεί σε μια τρίτη χώρα, εκτός της Τουρκίας.

Ο Ρόσλι Ντάχλαν, δικηγόρος του Καραμάν και του Ισμέτ Οζτσελίκ, δήλωσε επίσης ότι οι οικογένειες των ανδρών δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την απέλασή τους.
Επίσης αμφισβήτησε την απόφαση της Μαλαισίας να απελάσει τον Οζτσελίκ, ο οποίος διαθέτει έγγραφα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), τα οποία τον αναγνωρίζουν ως αιτούντα άσυλο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της UNHCR Ασίας Φιλ Ρόμπερτσον, η απέλαση του Οζτσελίκ αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».