Skip to main content

Μακρόν: Να μην προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις το ΔΝΤ

Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα», ήταν το μήνυμα του κ. Μακρόν.

«Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση. «Πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις για την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όπως είπε, οι δύο χώρες είναι ιστορικά συνδεδεμένες.

«Οι δύο μας χώρες είναι συνδεδεμένες από την ιστορία από σχέσεις διανοούμενων, καλλιτεχνών. Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με ταινίες του Κ. Γαβρά, με βιβλία του Κ. Καστοριάδη», τόνισε ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών, διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη γαλλική.

Όπως είπε, «αύριο θα ενισχύσουμε και την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα».

Τσίπρας: Δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις στον τουρισμό.

«Δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές που διαπιστώνουν ότι έπειτα από χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει», είπε ο κ.Τσίπρας και εκτίμησε ότι «μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη».

«Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, «μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης».

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων», είπε.