Skip to main content

Μακρόν για Ευρωζώνη: Ευθύνη, αλλά και αλληλεγγύη

Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά στη SZ για το πώς οραματίζεται την Ευρωζώνη, ενώ o Γιάννης Μουζάλας ζητά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό.

Σε συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνει έκκληση στη Γερμανία για ένα νέο ξεκίνημα σε ένα κλίμα συνεργασίας όπως εκείνο μεταξύ Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες ο γάλλος πρόεδρος ασκεί κριτική σε Πολωνία και Ουγγαρία λέγοντας: "Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την ΕΕ, η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας».

Ο Εμ. Μακρόν αποφεύγει να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύει ακόμα πως η ευρωζώνη οδηγείται στην αυτοκαταστροφή χωρίς μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην SZ ως υπουργός Οικονομίας. Δηλώνει ότι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και κάνει λόγο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση: "Αν δεν το πράξουμε εξασθενούμε την Ευρωζώνη. Θα πρέπει να δομήσουμε ένα πυλώνα ευθύνης και ένα πυλώνα αλληλεγγύης. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό", καταλήγει ο γάλλος πρόεδρος.

Die Zeit: «Ντροπή ή ευκαιρία η Μόρια»;

«Από την ημέρα υπογραφής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου του 2016 η Μόρια έγινε ένα αποκαλούμενο Hotspot. Ένα πεδίο δοκιμής, στο οποίο η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να τιθασεύσει, σε κάποιο βαθμό, την προσφυγική κρίση με την συμβολή των γειτόνων, νέους νόμους, πολλά χρήματα και πολύ προσωπικό», γράφει σε ρεπορτάζ της από τη Λέσβο με τίτλο "Ντροπή ή ευκαιρία η Μόρια;" η εφημερίδα Die Zeit. Kαι η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Αρχικά σχεδιασμένη ως κέντρο διέλευσης, η Μόρια είναι σήμερα κέντρο καταγραφής, πρώτη βαθμίδα για το αίτημα ασύλου και κρατητήριο όσων προορίζονται για απέλαση. Για κάποιους είναι σύμβολο απανθρωπιάς. Για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση η Μόρια είναι πρότυπο. (…) Μισή ώρα με το αεροπλάνο από τη Λέσβο, ο έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διερωτάται σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα: "Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Η μικρή Ελλάδα θα βυθίζονταν, η ΕΕ θα διαλύονταν και η διεθνής προστασία προσφύγων δεν θα ήταν παρά μια ανάμνηση".

Όπως λέει ο έλληνας υπουργός στη Λέσβο έρχονται πλέον κυρίως Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί και σχεδόν κανένας Ιρακινός ή Σύριος. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον Γ. Μουζάλα θα ήταν η ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας και η κατάρρευση των hotspot υπό το βάρος των προσφυγικών ροών: "Tα νησιά μας δεν πρέπει να ξαναγίνουν τεράστια κέντρα υποδοχής. Δεν θα το αντέχαμε. Δεν θα το άντεχε η Ευρώπη. Τα βάρη πρέπει να επωμιστούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ". Και ασκώντας κριτική κυρίως σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες τονίζει ότι "δεν νοιάζονται αν λειτουργούν ή όχι τα ελληνικά κέντρα υποδοχής"».

Die Welt: «Η Αθήνα μπλοκάρει την επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία»

Σε άρθρο της με τίτλο «Η Αθήνα μπλοκάρει την επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία», η διαδικτυακή έκδοση της Die Welt σημειώνει: «Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου ισχύει και πάλι για την Ελλάδα, η Αθήνα δεν απαντά στα αιτήματα της γερμανικής υπηρεσίας Μετανάστευσης (BAMF). Κατά συνέπεια δεν πραγματοποιούνται επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. (…) "Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 50 αιτήσεις στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Όμως η Αθήνα δεν στέλνει, όπως προβλέπει η Κομισιόν, τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι πληρούνται τα στάνταρτ της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποδοχή προσφύγων και της διάταξης για τη διαδικασία ασύλου", δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle