Skip to main content

Μακρόν: Εργαλείο δύναμης και εθνικής κυριαρχίας η ΕΕ για τα κράτη-μέλη

Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο πολιτική, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η Ευρώπη επείγει!». «Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο πολιτική, διότι είναι το βασικό εργαλείο της δύναμής μας και της εθνικής μας κυριαρχίας» δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Εξήγησε ότι αυτή την Ευρώπη την έχουμε ανάγκη άμεσα «για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κρίσεων, όπως του μεταναστευτικού, της κλιματικής πρόκλησης, των καταχρήσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού, της τρομοκρατίας.

Από εδώ και στο εξής είμαστε όλοι αλληλοεξαρτώμενοι, είμαστε γείτονες, η γεωγραφία συρρικνώθηκε, ο χρόνος όμως επιταχύνθηκε», υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και εφ' όσον «η Ευρώπη επείγει!», αλλαγή προγράμματος στο πρόγραμμα, του νέου Προέδρου, ο οποίος μεταβαίνει τελικά αύριο Δευτέρα, στο Βερολίνο, για το πρώτο προεδρικό ταξίδι στο εξωτερικό. Μετέθεσε έτσι για αργότερα, την υπεσχημένη προεκλογικά επίσκεψη στα γαλλικά στρατεύματα που δρουν στην Αφρική, για την πρώτη μετακίνησή του ως Προέδρου, στο εξωτερικό.

Η αρχική αυτή επιλογή του είχε ερμηνευθεί ως θέληση αποδέσμευσής του, από την παράδοση των προκατόχων του να επισκέπτονται τη Γερμανίδα καγκελάριο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ο Φρανσουά Ολάντ μάλιστα, «πέταξε» για Βερολίνο την ίδια ημέρα, μετά την τελετή ανάληψης (15 Μαΐου 2012), στο δε προεδρικό Falcon (που μάλιστα κτυπήθηκε ελαφρά από κεραυνό), τον συνόδευε ο τότε νεαρός σύμβουλος, Εμ. Μακρόν.

Τελικά, ως εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ευθυγραμμίζεται με την παράδοση των προκατόχων του Ν. Σαρκοζί και Φ. Ολάντ.

Ίσως να συνέβαλε ως προς αυτό και η ίδια η καγκελάριος που μετά τα συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή, δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στις 12 Μαΐου: «Η γερμανική υποστήριξη δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις» και δεν έβλεπε γιατί «η Γερμανία θα έπρεπε να αλλάξει την πολιτική της».
Ήταν μια πρώτη βολή, μπαίνει σε παράταξη μάχης η καγκελάριος, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερή στη γραμμή της.
Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, κέρδισε έτσι τον πρώτο πόντο στην αναμενόμενη αναμέτρηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, την οποίαν κατέγραψαν ως: Μέρκελ- Μακρόν 1-0. Με σχετική περιέργεια και ίσως και αγωνία, οι Γάλλοι περιμένουν να δουν εάν στον τομέα της Ευρώπης και στη Γάλλο-γερμανική αναμέτρηση, ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί του, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.