Skip to main content

Μακρύς ο δρόμος για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Κόδρα»

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Βερναρδάκης. Τα εμπόδια στην πορεία για την απόδοση, η πρόταση του δήμου Καλαμαριάς και το όραμα για «υπερτοπικό πάρκο».

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε εξαγγελίες για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα πρόκειται να προχωρήσει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργανώνει η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτική παράταξη Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς. Η εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του επί σειρά ετών δημάρχου Καλαμαριάς Μενέλαου Αλεξιάδη θα γίνει μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου (στις 6 το απόγευμα). Θα έχει ως κύριο αίτημα την μετατροπή του από «χώρο εγκατάλειψης σε ανάσα για όλη τη Θεσσαλονίκη» και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους κατοίκους ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Προαναγγέλλοντας τις ανακοινώσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί σήμερα ο κ. Βερναρδάκης σε χθεσινές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «μετά τον στρατόπεδο ‘Παύλου Μελά’ είναι και το Κόδρα ένα εμβληματικό στρατόπεδο, που με την δημόσια χρήση του μπορεί να αλλάξει τη μορφή όλης της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημόσιας απόδοσής του».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βερναρδάκης αναμένεται σήμερα να πει ότι η παρουσία του στην εκδήλωση αποδεικνύει την ισχυρή βούληση της κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόδοση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία. Επίσης θα εξαγγείλει τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο ιδιοκτησιακό του Κόδρα καθώς και ο δήμος. Τελικός στόχος θα είναι η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης στην ευθύνη του οποίου θα περιέλθει το πρώην στρατόπεδο. Σε αυτόν αποφασιστικό λόγο και ρόλο θα έχει ασφαλώς ο τοπικός Καλαμαριάς.

Τι προτείνει ο δήμος

Την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια ο δήμος Καλαμαριάς. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης πριν από περίπου τρεις εβδομάδες επισκέφθηκε το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συνάντηση με την επικεφαλής του γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου. «Παραδώσαμε στη συνεργάτιδα του πρωθυπουργού τέσσερις συγκεκριμένους φακέλους για τέσσερα ζωτικά θέματα τα οποία απασχολούν και ταλαιπωρούν το δήμο μας εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και φυσικά και την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα». Όπως εξηγεί ο κ. Μπακογλίδης η υπόθεση του Κόδρα είναι αρκετά περίπλοκη καθώς εμπλέκονται σε αυτό τρία υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας), διάφοροι μικροϊδιοκτήτες και φυσικά και ο δήμος. Προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός η δημοτική αρχή προτείνει να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λυθεί το περίπλοκο αυτό θέμα και να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του δήμου για παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία και συνακόλουθα στο δήμο.

Ο κ. Μπακογλίδης υπενθυμίζει ότι ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να προβάλει το αίτημα για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου με κάθε τρόπο. Ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός» φιλοξενούνται σε χώρους του πρώην στρατοπέδου, όπως και άλλες καθιερωμένες εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου. Ωστόσο, όπως τονίζει ο δήμαρχος, εάν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τις παρεμβάσεις οι οποίες χρειάζονται ούτε να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του για το πρώην στρατόπεδο.

Υπερτοπικό πάρκο

«Στη σημερινή εκδήλωση θα υπογραμμιστεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δρομολόγηση οριστικών λύσεων για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα με στόχο να γίνει ένα υπερτοπικό πάρκο πρασίνου», δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης.

Τονίζει ότι η αξιοποίηση του χώρου πρέπει να γίνει σταδιακά. «Αρχικά να γίνει ο χώρος ασφαλής και καθαρός. Να υπάρξει έντονη αστυνομική παρουσία, να καθαριστεί, ,α φωτιστεί, να περιφραχθεί, να σφραγιστούν τα διατηρητέα κτήρια, να απομακρυνθούν όλα τα αδρανή υλικά, τα απορρίμματα, να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές. Ακολούθως, να συσταθεί ένα μόνιμο συντονιστικό διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή και του δήμου, που θα είναι το σημείο αναφοράς και καταγγελιών των πολιτών και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο. Στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους φορέων, νομικούς, τοπογράφους κ.λπ. που θα καταγράψει συστηματικά τα προβλήματα και θα παρουσιάσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ένα πόρισμα που θα καθοδηγήσει τις υπηρεσίες στον στόχο που είναι η δημιουργία υπερτοπικού πάρκου πρασίνου». Ο κ. Λαμτζίδης σημειώνει ότι αυτή η Ομάδα Εργασίας «μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα ενός μελλοντικού Φορέα Διαχείρισης του μελλοντικού υπερτοπικού πάρκου, στην οποία δικαιωματικά θα συμμετέχει και ο δήμος Καλαμαριάς».

Επίσης προτείνει τη δημιουργία τράπεζας γης για την αποκατάσταση όσων έχουν ιδιοκτησίες εντός του πρώην στρατοπέδου. Αναφέρει, ότι ο δήμος θα πρέπει να συντάξει μελέτη αξιοποίησης του χώρου ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η παραχώρηση από την κεντρική κυβέρνηση στον τοπικό δήμο του πρώην στρατοπέδου.

Τέλος, σημειώνει ότι η όποια αξιοποίηση του χώρου θα πρέπει να υπακούει στους περιορισμούς που έχει επιβάλει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2003, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες.