Skip to main content

Μακελειό στην Πράγα: Σε 14 αυξήθηκαν τα θύματα - Η συγκλονιστική μαρτυρία φοιτήτριας

Ημέρα εθνικού πέθνους σήμερα στη Τσεχία - Επιβεβαιώθηκε πως πριν την επίθεση στο Πανεπιστήμιο είχε σκοτώσει τον πατέρα του και αλλα δύο άτομα

Ο 24χρονος Τσέχος φοιτητής, Ντέιβντ Κόζακ, ο οποίος την Πέμπτη (21/12) ανέβηκε με ένα αυτόματο όπλο στον 4ο όροφο του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας στο σημείο 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 25 επιβεβαιώθηκε πως δολοφόνησε νωρίτερα τον πατέρα του και μια εβδομάδα πριν έναν 35χρονο και την δυο μηνών κόρη του σε ένα δάσος της Τσεχίας.

Επίσης έγινε γνωστό πως ένα ακόμη άτομο που είχε τραυματιστεί από τα πυρά του Κόζακ στην Πράγα, υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 14. Ο δράστης μετά τους πυροβολισμούς έστρεψε το όπλο πάνω του και αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ολα τα θύματα σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν συμφοιτητές του δράστη.

«Μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στη Σχολή Τεχνών είναι τρεις αλλοδαποί: ένας πολίτης της Ολλανδίας και δύο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τα θύματα ταυτοποιήθηκαν.
Από την ενημέρωση της αστυνομίας για τους τραυματίες, φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι, στο στήθος και κάποιοι στα άκρα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κάποιοι από τους τραυματίες έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο 24χρονος μακελάρης, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη σφαγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδέεται και με τον θάνατο ενός άνδρα και της δύο μηνών κόρης του, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε δάσος κοντά στην Πράγα πριν μια εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Εγκληματικής Αστυνομίας, Άλες Στρας, αναφέρει το Radio Prague. Η έρευνα για αυτή τη διπλή δολοφονία βρισκόταν σε αδιέξοδο έως ότου η αστυνομία βρει στοιχεία στο Χοστούν που τον συνδέουν με το έγκλημα.

Στις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τους επιζώντες, συγκλονίζει η περιγραφή μιας φοιτήτριας που έζησε στιγμές τρόμου κατά τη διάρκεια του τραγικού συμβάντος στη Φιλοσοφική Σχολή.
Μέλος μιας ομάδας που αναζήτησε καταφύγιο στην προεξοχή του κτιρίου, η νεαρή γυναίκα μοιράστηκε την εμπειρία της στο Τσεχικό Ραδιόφωνο, όπως αναφέρει το Novinky.

Ενώ ήταν στο μάθημα, η μαθήτρια και οι συμμαθητές της άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς. Αρχικά, νόμιζαν ότι κάποιος έπαιζε στους διαδρόμους, μέχρι που μια σφαίρα πέρασε από την πόρτα της τάξης τους. «Κρυφτήκαμε κάτω από τα τραπέζια όσο καλύτερα μπορούσαμε», είπε η φοιτήτρια. Η γρήγορη επιστροφή του επιτιθέμενου τους ανάγκασε να αυτοσχεδιάσουν μια απελπισμένη απόδραση.

Αποφάσισαν να δραπετεύσουν από το παράθυρο, και βρέθηκαν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου περπατώντας σε ένα στενό πρεβάζι. Έτρεξαν στην οροφή και σύρθηκαν κατά μήκος της προεξοχής, σκύβοντας στις γωνίες για κάλυψη. Η κατάσταση τους οδήγησε να παραμείνουν σκυμμένοι σε μια βεράντα που βρισκόταν από κάτω τους για μια αγωνιώδη ώρα, μέχρι που κάποιος ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε φύγει από το κτίριο.

Πηγή: Protothema