Skip to main content

Μάιο τα αποτελέσματα του τεστ για τις ελληνικές τράπεζες

Όπως λένε λοιπόν οι ίδιες πηγές, αν διαπιστωθούν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τότε θα πρέπει να αυξηθεί και το «μαξιλάρι ασφαλείας.

Αρχές Μαΐου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη και οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνονται και από αρμόδιες τραπεζικές πηγές στην Αθήνα. Βεβαίως, εν προκειμένω το βασικό ζητούμενο δεν είναι ο χρόνος ανακοίνωσης αλλά το περιεχόμενο της, αυτό καθαυτό. Όπως λένε λοιπόν οι ίδιες πηγές, αν διαπιστωθούν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τότε θα πρέπει να αυξηθεί και το «μαξιλάρι ασφαλείας», που ήδη ετοιμάζεται για την περίπτωση των εγχώριων συστημικών ιδρυμάτων. 

Ηδη, πάντως κι ενόψει αυτών των ανακοινώσεων, η πίεση του SSM για τα κόκκινα δάνεια θεωρείται δεδομένη σε κάθε περίπτωση. Η ανάγκη εκκαθάρισης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων φαντάζει πλέον αδήριτη και η καθυστέρηση που σημειώνεται σε αυτό το μέτωπο μπορεί και να στοιχίσει στο πιστωτικό σύστημα, στο τέλος της ημέρας. 

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θεωρούν δεδομένη την κατάθεση των 19 δις του «μαξιλαριού» σε λογαριασμούς τους. Γι' αυτό κι επιμένουν ότι δεν τους νοιάζει το waiver της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Αφού δεν θέλουν αυτοί (σσ οι Έλληνες) το waiver δεν θα επιμείνουμε εμείς». Αυτή είναι η απάντηση που έρχεται από την ΕΚΤ, αναφορικά με το θέμα και επειδή στη Φρανκφούρτη δεν δείχνουν να αστειεύονται με την ιστορία αυτή γίνεται ολοένα και ανήσυχο το κλίμα για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών.