Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απάτη με δήθεν «κωφάλαλους»- Εξαπατούν περαστικούς (φωτο)

Ζητούν από περαστικούς να κάνουν δωρεά σε ανύπαρκτο Σύλλογο. Τι καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες στη Voria.gr. Τι λέει η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος.

Πλανόδιοι απατεώνες που προσποιούνται τους κωφούς ή κωφάλαλους, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν δωρεά σε κάποιον ανύπαρκτο φορέα εκπροσώπησης κωφών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι επιτήδειοι αυτοί επιδιώκουν να προκαλέσουν οίκτο και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους περαστικούς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στη Voria.gr τόσο αυτόπτες μάρτυρες όσο και η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος.

Ο τρόπος δράσης τους φαίνεται να είναι περισσότερο οργανωμένος σε σχέση με των κοινών επαιτών που επικαλούνται κάποια αναπηρία. Όπως αναφέρουν οι σχετικές καταγγελίες, οι απατεώνες, συνήθως ανά δύο, πλησιάζουν περαστικούς κρατώντας ένα χαρτί, στο οποίο υπάρχει μια λίστα με ονόματα και υπογραφές. Κάνοντας μόνο νοήματα, οι απατεώνες δείχνουν τη λίστα και δίνουν ένα στυλό στο υποψήφιο θύμα, καλώντας το να υπογράψει και να συμπληρώσει τα στοιχεία του και δίπλα το ποσό της δωρεάς που επιθυμεί να προσφέρει. Συνήθως επιλέγουν ως θύματα φοιτητές και νέους, ενώ δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Καμάρας και της οδού Δημητρίου Γούναρη.

Μόλις άρχισα να τους μιλάω στη νοηματική, πανικοβλήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Κωφών, Θεοδώρα Μοιρασγεντή, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά πολύ τους τελευταίους μήνες, κυρίως από το καλοκαίρι του 2017. «Η Ένωση δέχεται συνεχώς καταγγελίες για τέτοια περιστατικά», τονίζει η ίδια και προσθέτει: «Σε μια περίπτωση που μας ανέφεραν πρόσφατα, το παρ’ολίγον θύμα έτυχε να γνωρίζει κάποιες φράσεις στη νοηματική και προσπάθησε να τους μιλήσει. Εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν κι έτσι κατάλαβε πως δεν γνώριζαν την νοηματική. Ζήτησε να δει κάποια επίσημη σφραγίδα του φορέα που επικαλούνταν, όμως εκείνοι δεν είχαν και φυσικά δεν τους έδωσε χρήματα».

Για κακή τους τύχη, οι απατεώνες πλησίασαν πριν από μερικούς μήνες και την αντιπρόεδρο της Ένωσης, Θεοφανή Κολτσακίδου. «Ήρθαν και μου έδειξαν το χαρτί με τη λίστα. Τους μίλησα στην νοηματική, ρωτώντας τους “Τι είναι αυτό;” και τότε εκείνοι τρόμαξαν και το έβαλαν στα πόδια», λέει η ίδια στη Voria.gr. Αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε στη Voria.gr ακόμη ένα περιστατικό, που συνέβη μέσα στον Αύγουστο του 2017. Ο ίδιος αναφέρει πως μόλις είδε το χαρτί, έβγαλε το κινητό του και προσπάθησε να το φωτογραφήσει, υποψιαζόμενος ότι πρόκειται για απάτη. Τότε, ως δια μαγείας, ο «κωφάλαλος»… μίλησε (!) εκφράζοντας την αντίδρασή του και απομακρύνθηκε.

«Αυτή η κατάσταση είναι πολύ προσβλητική για εμάς. Οι άνθρωποι αυτοί καλλιεργούν τον οίκτο της κοινωνίας εις βάρος των πραγματικά κωφών και μας στιγματίζουν. Η κώφωση δεν ζητιανεύει», τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης και εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην πέφτουν θύματα απατεώνων και να μην δίνουν ούτε ένα ευρώ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Ένωση Κωφών ενημερώνει συχνά το κοινό για αυτά τα περιστατικά, ενώ από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος τόνισε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της: «Λαμβάνουμε καταγγελίες περί ασυνείδητων που επαιτούν στους δρόμους, ισχυριζόμενοι ότι είναι “κωφάλαλοι” ή ότι ανήκουν σε Σωματεία “κωφαλάλων” και διενεργούν έρανο χρησιμοποιώντας ενδεχομένως ψευδώς και με αναίσχυντο τρόπο την κώφωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η λέξη «κωφάλαλος», θεωρείται προσβλητική και αναχρονιστική καθώς η κώφωση ή η βαρηκοΐα δεν συνεπάγεται απαραίτητα και έλλειψη ομιλίας. Οι φορείς εκπροσώπησης κωφών επιδιώκουν την εξάλειψη της χρήσης της από την κοινωνία και την πολιτεία.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης τόνισε ότι κανένα από τα 18 σωματεία της Ομοσπονδίας (Δείτε εδώ) δεν διενεργεί και δεν συμμετέχει σε εράνους. «Οι φορείς εκπροσώπησης κωφών φροντίζουν για τα έσοδά τους μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της λήψης επιδοτήσεων και άλλων τρόπων και δεν ζητιανεύουν ποτέ. Όποιος πολίτης αντιληφθεί κάποιο τέτοιο περιστατικό, ζητάμε να ειδοποιήσει αμέσως την αστυνομία καταγγέλλοντας την απάτη και να ενημερώσει την Ομοσπονδία», καταλήγει.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες στην αστυνομία αρκετές φορές και πλέον όλες οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις είναι ενημερωμένες για τη δράση αυτών των απατεώνων, ενώ σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι κατά τους τελευταίους μήνες.