Skip to main content

Μαΐλλης: Ζημιές 28,5 εκατ. ευρώ

Μείωση ζημιών παρουσίασε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 η Μαϊλλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιάμηνου.
Μείωση ζημιών παρουσίασε κατά το τρίτο  τρίμηνο του 2009 η  Μαϊλλης σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιάμηνου που πραγματοποίησε σήμερα.

Ειδικότερα, οι ζημιές στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 3,6 εκ. ευρώ από 7 εκ. ευρώ το δεύτερο και 17,8 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009 και συνολικά έφτασαν στο εννιάμηνο τα 28,5 εκ. ευρώ.

Η εταιρία οφείλεται από μία σταδιακή αύξηση των πωλήσεων, εμφανή βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και αισθητή μείωση των λειτουργικών εξόδων. Οι πωλήσεις κατά το 3ο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκαν κατά 3.8% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2009 επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία του Ομίλου.

Το Μεικτό Περιθώριο Κέρδους αυξήθηκε περαιτέρω κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2009 και το Λειτουργικό EBITDA (εξαιρουμένων συναλλαγματικών διαφορών και μη επαναλαμβανομένων εξόδων) ήταν θετικό για πρώτη φορά μέσα στο 2009.
 
Όπως σημειώνεται από την εταιρία υπάρχει μία σταδιακή αλλά ξεκάθαρη ανοδική τάση στις πωλήσεις του Ομίλου από την αρχή του έτους, η οποία επιβεβαιώνεται από τις παραγγελίες του τέταρτου τριμήνου. Ο όγκος των αναλωσίμων έχει ανοδική τάση προς τα προ κρίσεως μεγέθη, ενώ παράλληλα αναμένει και τη ζήτηση για μηχανήματα και εργαλεία να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ταυτόχρονα, η βελτιωμένη αποδοτικότητα στην παραγωγή, αποτέλεσμα της συγχώνευσης των μονάδων παραγωγής και η θετική επίδραση από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, βελτιώνουν σημαντικά τα μεικτά περιθώρια κέρδους κάθε τρίμηνο. Το μεικτό περιθώριο για το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν 17.9% ήταν διπλάσιο του αντίστοιχου του πρώτου τριμήνου, στο 9%.

Σαν αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου πωλήσεων, των βελτιωμένων περιθωρίων, και των μειωμένων λειτουργικών εξόδων, τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο τρίτο τρίμηνο (μη συμπεριλαμβανομένων των μη-επαναλαμβανόμενων εξόδων και των συναλλαγματικών διαφορών) ήταν θετικά για πρώτη φορά στο 2009, και ανήλθαν σε 0.4 εκατ. ευρώ έναντι -3.3 εκατ. ευρω  και -2.5 εκατ. ευρώ στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα.

Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ομίλου ήταν η συνεχής μείωση των λειτουργικών μας εξόδων, που το τρίτο τρίμηνο του 2009, μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών εξόδων, ήταν 11.6 εκατ. ευρω, 1.7 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Κεφάλαιο κίνησης

Όσον αφορά στη διαχείριση του Ισολογισμού, οι προσπάθειες του ομίλου εστιάζονται στην καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, όπου η εταιρία ξεπέρασε το στόχο της  μειώνοντάς το στα 80.1 εκατ. ευρώ, -20% χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος του 2008, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2009.

Όσον αφορά στις Ταμειακές Ροές μας, οι λειτουργικές ροές ήταν θετικές στο τρίτο τρίμηνο του 2009 και τα ταμειακά της  διαθέσιμα ανήλθαν σε 12.3 εκατ. ευρώ  στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Προοπτικές

Η εταιρία πλέον έχει ένα εύρωστο βιβλίο παραγγελιών, σαν αποτέλεσμα των βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά αλλά και της ισχυρότερης προσέλκυσης νέων πελατών.

Με αποδοτικότερη λειτουργική δραστηριότητα και μειωμένη βάση σταθερού κόστους, εκτιμάται ότι ο Όμιλος είναι σε θέση να ωφεληθεί από τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, βρίσκεται σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τους δανειστές της, ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση που θα εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ομίλου.