Skip to main content

Μαφία παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων εξάρθρωσε η αστυνομία

Επρόκειτο για ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για πέντε τουλάχιστον χρόνια και του οποίου εγκέφαλος ήταν ένας 49χρονος.

Την εξάρθρωση διεθνούς μαφίας που παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδη πέτυχε η ελληνική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη, επρόκειτο για ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για πέντε τουλάχιστον χρόνια παρασκευάζοντας και διακινώντας τεράστιες ποσότητες  λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αντιλαμβάνεστε, από το εύρος του εξοπλισμού και του υποστηρικτικού μηχανισμού, τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, να παράγει, να διακινεί και να εμπορεύεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λαθραίων τσιγάρων, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά» τόνισε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα ο κ. Δραγατάκης.

Αναφερόμενος αναλυτικά στην υπόθεση, ο Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης τόνισε ότι η αστυνομία προχώρησε στον εντοπισμό δύο εργοστάσιων παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, στα οποία ήταν εγκατεστημένες ολοκληρωμένες «γραμμές» παραγωγής-παρασκευής-τυποποίησης-συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων και στην κατάσχεση πάνω από 70 τόνων λαθραίου καπνού και 8,8 εκατομμυρίων αδασμολόγητων πακέτων τσιγάρων αποτρέποντας οικονομική ζημία τουλάχιστον 32 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από την διαφυγή καταβολής ανάλογων φόρων.



Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της «Σύστασης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Από την πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη και τα μέλη της λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα «διοίκησης», στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο διευθύνων και τα ηγετικά στελέχη αυτής, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών, έχοντας ως σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Αναλυτικότερα ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi)  της οργάνωσης αναφέρεται ότι, τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με την χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ), διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, τρία εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, τρεις ιδιωτικούς  χώρους στάθμευσης φορτηγών, δύο αποθήκες τσιγάρων και δύο αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

70 τόνοι και 442 κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού,
8.882.427 λαθραία πακέτα τσιγάρα,
18.570 συσκευασίες καπνού,
μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά τρεις πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων,
μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά δύο πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα,
απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα (25.000.000)  πακέτα τσιγάρα,
32 φορτηγά,
26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες,
15  αυτοκίνητα,
6 κλάρκ,
2 πρέσες,
συσκευή ανίχνευσης κοριών
165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων
103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες,
πλήθος πλαστών εγγράφων,
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.