Skip to main content

Μάχη για τους αναποφάσιστους στην Ολλανδία

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες η πλειοψηφία των Ολλανδών δεν γνωρίζει ακόμη πιο κόμμα θα ψηφίσει.

Ο νεαρός πρόεδρος του ολλανδικού κόμματος των Πρασίνων θυμίζει πολύ τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ. Η δε ρητορική του παραπέμπει στον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα: «Το μήνυμά μας στηρίζεται στην ελπίδα και την αλλαγή. Πιστεύω στην ελπίδα και στα ιδανικά, και πολλοί άνθρωποι –όπως κι εγώ- έχουν κουραστεί από άτομα σαν τον Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος σπέρνει μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε μαζί», δήλωσε ο Γέσε Κλάβερ μιλώντας στην DW. Ο επικεφαλής των Πρασίνων είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς στη χώρα που δεν διστάζει να επιτεθεί ανοιχτά στον ακροδεξιό ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας, καταφέρνοντας να ανεβάσει το μικρό του κόμμα στην τρίτη θέση των προτιμήσεων στις δημοσκοπήσεις.

Σε αντίθεση με τον Βίλντερς, οι πολιτικοί των Πρασίνων προσπαθούν να μιλήσουν απευθείας με τους πολίτες. Για παράδειγμα, η Λένε Γκρούτεν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου στο Άμστερνταμ, επισκέπτεται σπίτια πολιτών στη συνοικία Σλούτερφααρτ, όπου μένουν πολλοί μετανάστες αλλά και Ολλανδοί νεαρής ηλικίας. «Οι περισσότεροι εδώ είναι αναποφάσιστοι και πολλοί ψάχνουν πληροφορίες μόνο στο ίντερνετ. Γι αυτό βγαίνουμε έξω για να μιλήσουμε απευθείας με τους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό», λέει η πράσινη πολιτικός. Ο πρόεδρος του κόμματός της εκφράζει δημοσίως την πίστη του στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μιλά κανείς μόνο με γνώμονα την οικονομία.

Οι προκλήσεις Βίλντερς και οι μη ψηφοφόροι

Πάντως στο πρώτο ντιμπέιτ του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και οκτώ ακόμη πολιτικών αρχηγών σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό τα επιχειρήματα είχαν λιγότερο ιδεαλιστικό πυρήνα. Ο χριστιανοδημοκράτης Σύμπραντ Μπούμα θέλει να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση, λέγοντας ότι οι γονείς δεν ανατρέφουν πλέον σωστά τα παιδιά τους. Ο Μαρκ Ρούτε διαφωνεί, αντιτείνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ακριβό και επιπλέον αχρείαστο. Ο Χεν Γκρολ, επικεφαλής του κόμματος 50Plus, που μάχεται για τα συμφέροντα των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών, ζητά επιτακτικά να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης ξανά στα 65, κάτι που απορρίπτει επίσης ως αδύνατο λόγω κόστους ο Μάρκ Ρούτε, το κόμμα του οποίου έχει υποστεί καθίζηση στις δημοσκοπήσεις. Κατά τα άλλα η συζήτηση στο πλαίσιο του ντιμπέιτ κινήθηκε γύρω από το σύστημα υγείας, την αγορά εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέματα που απασχολούν άλλωστε τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη.

Δια της απουσίας του έλαμψε ο Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν φημίζεται για τη ρητορική του δεινότητα και ακύρωσε τις δημόσιες προεκλογικές του εμφανίσεις επισήμως λόγω αμφιβολιών για την ασφάλειά του. Έτσι ο ακροδεξιός πολιτικός μιμείται το πρότυπο του αμερικανού προέδρου Τραμπ προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή των πολιτών μέσω twitter. Η πρόσφατη σύντομη εμφάνισή του στη συνοικία Σπικενίσε του Ρότερνταμ ήταν κατά τον ίδιο άκρως επιτυχημένη προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον και δημοσιότητα. Εκεί, μπροστά στις κάμερες και στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, έκανε λόγο για «μαροκινό συρφετό», επαναλαμβάνοντας γνωστά του σλόγκαν όπως: «Θέλουμε να δώσουμε την Ολλανδία πίσω στους Ολλανδούς. (…) Με τα ανοιχτά σύνορα έχουν την αίσθηση ότι έχουν χάσει τα κλειδιά του σπιτιού τους. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό και να πάρουμε πίσω την εθνική μας κυριαρχία (από την ΕΕ)». Κινητήριος δύναμη για τον Γκερτ Βίλντερς είναι ο προκλητικός λόγος. Ωστόσο το «άστρο» του φαίνεται να μην λάμπει πλέον τόσο πολύ, καθώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις πέφτουν και οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε τον προσπέρασαν και πάλι. Η εκλογική νίκη του ακροδεξιού ηγέτη είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη.

Την ίδια ώρα ο Ρέμκο Ρέε από το κόμμα των μη ψηφοφόρων προσπαθεί να κερδίσει όσο τον δυνατόν περισσότερους υποστηρικτές για την υλοποίηση μιας άκρως εκκεντρικής ιδέας. Προσεγγίζοντας περαστικούς σε δημόσιους χώρους στο Άμστερνταμ τους εξηγεί ότι κάθε κερδισμένη από το κόμμα του έδρα στο κοινοβούλιο της χώρας θα μένει κενή και σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτική δράση από το κόμμα του. «Αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν απογοητευθεί από τον τρόπο άσκησης της πολιτικής και με την ψήφο τους στέλνουν ένα μήνυμα ότι απορρίπτουν αυτό που συμβαίνει τώρα», εξηγεί ο ίδιος.

Στόχος του Ρέμκο Ρέε είναι να προσελκύσει και άτομα που σε άλλη περίπτωση θα έδιναν την ψήφο τους στον Βίλντερς -εν μέρει και σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο, η απόρριψη της πολιτικής που εκφράζει το κόμμα των μη ψηφοφόρων αντικατοπτρίζει το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία, όπου η αλλοτινή συναίνεση μοιάζει να έχει πλέον χαθεί.

Μπάρμπαρα Βέζελ / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle