Skip to main content

Μάχη για τα «ορφανά» της κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Στενοί συνεργάτες των δύο διεκδικητών της αρχηγία του νέου φορέα ξεκίνησαν ήδη μπαράζ επαφών με τα βασικά στελέχη των εκτός κούρσας υποψηφίων.

του Νίκου Ηλιάδη

Να προσεταιριστούν τα στελέχη και τους ψηφοφόρους των υπολοίπων επτά υποψηφίων οι οποίοι έμειναν εκτός δεύτερου γύρου για την εκλογή αρχηγού στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς, επιχειρούν τα επιτελεία της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Πέρα από τις συναντήσεις με τους ίδιους τους υποψηφίους που θα έχουν οι δύο διεκδικητές της αρχηγίας, στενοί συνεργάτες τους ξεκίνησαν ήδη μπαράζ επαφών με τα βασικά στελέχη των εκτός κούρσας υποψηφίων σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν δυναμική υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Παράλληλα, τα επιτελεία των δύο διεκδικητών, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις χαράσσουν τη στρατηγική ενόψει της τελικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής.

Σύσκεψη με Κουκουλόπουλο

Ανάλογες συσκέψεις γίνονται και στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της Δευτέρας τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά πραγματοποίησαν σύσκεψη με την παρουσία του Πάρη Κουκουλόπουλου. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καθώς και οι Μακρίδης, Αρβανίτης, Τσαπακίδης, Ανθόπουλος, Στοΐτσας κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε, σε συνεννόηση και με τη Χαριλάου Τρικούπη να μην γίνει νέα συγκέντρωση της κ. Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της θα περιοδεύσουν σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλέσουν τον κόσμο να συμμετάσχει και στην επαναληπτική εκλογή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η στρατηγική που θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην πρόσκληση για συμμετοχή στις επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή βάση νομιμοποίησης, στη διεκδίκηση ισχυρής εντολής με όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό και στη διαβεβαίωση ότι από την επομένη της εκλογής η κεντροαριστερά θα βαδίσει ενωμένη και συντεταγμένα προς την ίδρυση του νέου κόμματος. Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει πως η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην πόλωση την οποία επιχειρεί να προκαλέσει ο κ. Ανδρουλάκης, όπως συνέβη σήμερα με τους υπαινιγμούς που άφησε σε βάρος της κ. Γεννηματά περί οικογενειοκρατίας στην πολιτική.

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε επίσης καταμερισμός των επαφών που θα έχουν τα στελέχη του επιτελείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη των υποψηφίων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Τηλεφωνήματα σε κορυφαίους παράγοντες που υποστήριξαν ορισμένους από τους επτά εκτός δεύτερου γύρου θα κάνει και η ίδια η κ. Γεννηματά. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται δήμαρχοι, πρώην βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης κ.ά.

Οι υποστηρικτές του Ν. Ανδρουλάκη

Ανάλογες συναντήσεις ξεκίνησαν και τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές έχουν ενταθεί από σήμερα με έμφαση στα στελέχη νεότερης γενιάς που εμφανίζονται να βρίσκονται περισσότερο κοντά στον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ούτε ο κ. Ανδρουλάκης πρόκειται να κάνει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα κάνει αρκετά τηλεφωνήματα προς στελέχη τα οποία υποστήριξαν άλλους υποψήφιους.

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι η αναμέτρηση θα είναι «κλειστή» και θα κριθεί σε ένα εύρος διαφοράς τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Θεωρούν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ευρωβουλευτή θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης του 90% με 95%, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της κ. Γεννηματά που πιστεύουν ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερα (γύρω στο 80%).

Οι εκτός νυμφώνος

Τα περισσότερα από τα στελέχη τα οποία υποστήριξαν τους επτά υποψήφιους που έχουν μείνει εκτός της αναμέτρησης αποφεύγουν προς το παρόν να εκδηλωθούν υπέρ κάποιου από τους δύο διεκδικητές. Ο Σπύρος Πέγκας, για παράδειγμα ο οποίος στήριξε τον Σταύρο Θεοδωράκη δήλωσε στη Voria.gr ότι θα πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει αλλά απέφυγε να δηλώσει την προτίμησή του.

Απόψε το βράδυ θα γίνει συγκέντρωση στελεχών τα οποία υποστήριξαν τον Γιώργο Καμίνη προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Ωστόσο υπάρχουν και στελέχη τα οποία δεν διστάζουν να πάρουν ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων. Όπως για παράδειγμα ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης ο οποίος είχε στηρίξει τον Γιάννη Μανιάτη αλλά τώρα δηλώνει πως θα ψηφίσει τη Φώφη Γεννηματά. Επίσης, ο Σπύρος Βούγιας ο οποίος φέρεται να υποστήριξε τον κ. Θεοδωράκη, τώρα μέσω άρθρου του στο facebook αφήνει να εννοηθεί πως θα στηρίξει την κ. Γεννηματά.

Τη στήριξη του στον Νίκο Ανδρουλάκη εξέφρασε μέσω ανάρτησης στο facebook ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος. «Θεωρώ ότι είναι καλύτερος στο να μπορέσει να παει πιο γρήγορα μπροστά το καράβι» σημείωσε.

Ο Νίκος Νυφούδης, υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Θεοδωράκη δήλωσε στη Voria.gr ότι σκέφτεται να στηρίξει αυτή τη φορά τον κ. Ανδρουλάκη.

Απέχει ο Γ. Μπουτάρης

Υπάρχουν και ψηφοφόροι όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος είχε στηρίξει τον κ. Καμίνη και τώρα δηλώνει πως θα απέχει από τον δεύτερο γύρο καθώς, όπως λέει, είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής επειδή ανέδειξε δύο διεκδικητές που προέρχονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Αναποφάσιστος εμφανίζεται και ο Σταύρος Κωνσταντινίδης (είχε ταχθεί με τον κ. Θεοδωράκη) ο οποίος δήλωσε στη Voria.gr ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα πάει να ψηφίσει καθώς και οι δύο υποψήφιοι είναι εκτός του πολιτικού πλαισίου που ο ίδιος υποστήριζε. Ενδέχεται, όμως τελικά να προσέλθει στην κάλπη καθώς, όπως τονίζει, η συμμετοχή θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο.