Skip to main content

Λουτσέσκου: Νιώθω σαν... εξωγήινος, με κάνετε να αισθάνομαι παράξενα ωραία

Παρών πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο Στέλιος Αγγελούδης, βουλευτές, μέλη του Δ.Σ. του δήμου Θεσσαλονίκης, βετεράνοι ποδοσφαιριστές, αλλά και πολλά πρώην και νυν στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Σε γιορτή του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Βασιλόπουλου με τίτλο «Ραζβάν Λουτσέσκου, Double ΠΑΟΚ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Βιβλίο αφιερωμένο στη σεζόν 2018/19, με τους «ασπρόμαυρους» να κατακτούν αήττητοι τη Super League και στη συνέχεια και το Κύπελλο Ελλάδας.  

Παρών πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, βουλευτές, μέλη του Δ.Σ. του δήμου Θεσσαλονίκης, βετεράνοι ποδοσφαιριστές, αλλά και πολλά πρώην και νυν στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.  

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Ρουμάνο προπονητή του «Δικεφάλου του Βορρά» να έχει πολύ καλή διάθεση. Χαρακτηριστικά, ξεκίνησε λέγοντας πως νιώθει... εξωγήινος ευρισκόμενος σε ένα αμφιθέατρο με τόσο κόσμο κι όχι σε γήπεδο. «Είναι μια πολύ συναισθηματική βραδιά για μένα, με κάνετε να αισθάνομαι παράξενα ωραία», πρόσθεσε ο 54χρονος τεχνικός για να αποκαλύψει σχετικά με το βιβλίο: «Ήμουν αγχωμένος επειδή όλες οι συναντήσεις μας με τον Κώστα ήταν παραμονή αγώνων κι επειδή είμαι προληπτικός, έλεγα πως αν πάω στο ραντεβού και δεν κερδίσουμε τον αγώνα, δε θα πάω στο επόμενο. Όμως μετά το πρώτο ραντεβού κερδίσαμε 2-0 την ΑΕΚ, οπότε όσο περνούσε ο καιρός ανυπομονούσα για την επόμενη συνάντηση. Εγώ είμαι απλά ο αφηγητής, όλη η δουλειά είναι του Κώστα».  

Στη συνέχεια, ο Λουτσέσκου απένειμε τα εύσημα σε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του εκείνη τη διετία (2017-2019), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια Σαββίδης: «Ολη η δόξα, όλη η λάμψη εκείνης της περιόδου αλλά και ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ, ανήκει στο μεγαλύτερο ποσοστό στον Ιβάν Σαββίδη. Έδωσε όλο του τον εαυτό, μας έδωσε τα πάντα, μας μετέφερε την τεράστια επιθυμία του, τη φλόγα να πετύχουμε. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τον Γιώργο Σαββίδη που ειδικά στο πρώτο διάστημα παρουσίας μου στην ομάδα, όταν δεν ήταν όλα ευνοϊκά, ήταν πάντα δίπλα μου και με βοηθούσε. Εν κατακλείδι, για να πετύχει ένα σύνολο, χρειάζεται να είναι όλοι ενωμένοι, να έχουν θετική ενέργεια και να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση».  

Ο Λουτσέσκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα περιστατικό έπειτα από μια ήττα με 3-1 από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (στα μέσα Δεκέμβρη του 2018) στην Τούμπα για το UEFA Europa League: «Μας κάλεσε το "αφεντικό" και μου έκανε μια απίστευτη επίθεση, ότι καταστρέφω παίκτες, ότι δεν ξέρω τι κάνω, ότι πρέπει να συνέρθω κτλ κτλ. Αισθάνθηκα πως δε θα βγω "ζωντανός" από τη συνάντηση κι ότι θα έχανα τους παίκτες μου. Όταν τελείωσε η συνάντηση αυτό που σκεφτόμουν ήταν η παραίτηση. Πήγα να ενημερώσω σχετικά τους συνεργάτες μου, αλλά ο τότε βοηθός μου, ο Ντιέγκο Λόνγκο, μου είπε «...όχι, ξέχασέ το. Ήμαστε καθοδόν για την κατάκτηση του τίτλου, το βλέπω μέσα στα μάτια των παικτών». Μετά πήγαμε για ένα κρασί με τη Μαρία Γκοντσάρεβα και τους υπόλοιπους συνεργάτες και, αφού είχαμε χαλαρώσει, ο Παντελής Κωνσταντινίδης άρχισε να γελάει. Για κακή του τύχη, εκείνη την ώρα μπήκε το "αφεντικό" και ταρακούνησε το κεφάλι του Παντελή, ο οποίος έφυγε σοκαρισμένος λέγοντας "τελείωσα". Αφού ηρεμήσαν τα πράγματα, το "αφεντικό" συνέχισε να μου τα χώνει για μια ώρα ακόμα αλλά στο τέλος μου είπε "Ραζβάν, δεν είμαστε σε κρίση. Κράτησε ψηλά το ηθικό των παικτών κι αύριο είναι μια νέα ημέρα". Την επόμενη μέρα, το ‘’αφεντικό’’ λέει στον Παντελή, "σε έχω σαν γιο μου, γιατί αντιδράς έτσι;" και κάπως έτσι τα πράγματα μπήκαν ξανά στη θέση τους. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου πήρε το τζετ του και μας περίμενε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, για να μιλήσει, να αγκαλιάσει, να εμψυχώσει τους παίκτες. Κερδίσαμε τελικά στη Λιβαδειά και όλα πήραν το δρόμο τους».  

Ο συγγραφέας Κώστας Βασιλόπουλος, πρόσφατα εκλεγμένος με την παράταξη Αγγελούδη στις Δημοτικές Εκλογές, παίρνοντας τον λόγο, αρχικά χαρακτήρισε τον Ραζβάν Λουτσέσκου ως «τον καλύτερο και σίγουρα πιο πετυχημένο προπονητή» που έχει περάσει από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ για να προσθέσει: «Αισθάνομαι τυχερός, αισθάνομαι ευλογημένος αφενός που έζησα με τον ΠΑΟΚ την κατάκτηση ενός νταμπλ, αφετέρου που ο κύριος Λουτσέσκου μου έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψω όσα έγιναν εκείνη την αλησμόνητη για εμάς σεζόν, του 2018-2019».  

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, θυμήθηκε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο εκείνης της σεζόν, ανακαλώντας: «Το νταμπλ εκείνο ήρθε με πάρα πολύ κόπο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής δουλειάς που είχε κρατήσει δύο χρόνια - κι η προηγούμενη σεζόν που είχαμε κάνει ήταν τρομερή. Το αήττητο πρωτάθλημα και η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών της διοίκησης Ιβάν Σαββίδη και του προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου μαζί με το επιτελείο του και, φυσικά, με τους ποδοσφαιριστές».  

Ο εκδότης, Χρήστος Ζαμπούνης, αφού προσφώνησε ως «αρχιτέκτονα» τον Ραζβάν Λουτσέσκου, στάθηκε στις πάρα πολλές ώρες συνεντεύξεων που χρειάστηκε ο συγγραφέας με τον Ρουμάνο προπονητή για να πάρει σάρκα και οστά το βιβλίο ενώ ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής, αφού συνεχάρη κι ευχαρίστησε τον Κώστα Βασιλόπουλο, μίλησε για το βιβλίο, τονίζοντας: «Είναι μια κατάθεση ψυχής της διοίκησης, του προπονητικού επιτελείου και των ποδοσφαιριστών. Εμείς δεν ξέραμε τι συνέβη και πώς έφτασε η ομάδα σε εκείνο το νταμπλ. Το βιβλίο αυτό θα πρέπει να κατευθύνει όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται, που αγαπούν τον ΠΑΟΚ για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένας οδηγός του πώς μια ομάδα, μέσα από την ηγεσία του Ιβάν Σαββίδη, κατάφερε να φτάσει σε έναν τέτοιο θρίαμβο».  

Τέλος, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, έκανε αρχικά μια αναδρομή στην προηγούμενη «χρυσή εποχή» του ΠΑΟΚ τις δεκαετίες του '70 και του '80 για να αναφερθεί στη συνέχεια στο έργο: «Το βιβλίο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθει ο κόσμος ιστορίες και γεγονότα που ζήσαμε τη σεζόν του νταμπλ. Δεν ξέρω αν είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, είμαι όμως βέβαιος πως είναι ο πιο ιδανικός».  

Πηγή: ΑΠΕ