Skip to main content

«Λουκέτο» στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων

«Λουκέτο» μπαίνει σε λίγες μέρες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών στη Θεσσαλονίκη λόγω οικονομικών προβλημάτων.
«Λουκέτο» μπαίνει σε λίγες μέρες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, τημοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, μετάτην απόφαση της διοίκησης για κλείσιμο του ξενώνα λόγω οικονομικώνπροβλημάτων.

Στις 11 οικογένειες προσφύγων -σύνολο 52 άτομα, που φιλοξενούνται στονξενώνα, θα δοθούν 120 ευρώ κατ΄ άτομο για τρεις μήνες, προκειμένου νανοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα, ενώ οι 15 ασυνόδευτοι, ανήλικοιπρόσφυγες, θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα της «Άρσις», στο Ωραιόκαστρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη» που είχε τηνευθύνη λειτουργίας του ξενώνα, Θανάση Σιάτρα, καθηγητή γεωπονίας τουΑΠΘ, απαιτούνταν 400.000 ευρώ ετησίως για τη διαχείριση του χώρου,χρήματα που καταβάλλονταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, τουπουργείο Υγείας και διάφορους χορηγούς, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκηςπαρείχε τα τρόφιμα.

«Φέτος, ωστόσο, διαπιστώσαμε μια δυσπιστία όσον αφορά στη ροήχρηματοδότησης, παρά τον οικονομικό έλεγχο που μας έγινε και δεναποδείχθηκαν ατασθαλίες», ανέφερε ο κ. Σιάτρας, προσθέτοντας ότιαδυνατούν πλέον να καλύψουν τα έξοδα του ξενώνα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Αστέριο Δεληγιάννη, μεαπόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η διακοπήτης συνεργασίας με τη ΜΚΟ, καθώς η σίτιση των αστέγων πραγματοποιείταιπλέον σε χώρο στην οδό Κρυστάλλη και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν ναλαμβάνουν από κει τα γεύματά τους.

Όσον αφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, μετά από συνεννόησημε την «Άρσις», θα μείνουν στον ξενώνα της οργάνωσης, στο Ωραιόκαστρο.

«Θα μιλήσουμε μαζί τους, προκειμένου να μας πουν αν θέλουν να μείνουνστον ξενώνα μας ή προτιμούν να αυτονομηθούν, χωρίς αυτό βέβαια νασημαίνει, ότι δεν θα τους στηρίξουμε με όποια μέσα διαθέτουμε», τόνισεο Νίκος Γαβαλάς από την «Άρσις».

Πάντως, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης να στηρίξουναπό κοινού τους πρόσφυγες και τη λειτουργία του ξενώνα και αύριο τοβράδυ οργανώνουν ανοιχτή συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύηςαπέναντι στους πρόσφυγες στο Στέκι Μεταναστών.