Skip to main content

Λουκέτο στα λυόμενα του 12ου δημοτικού βάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Αλαλούμ με τις αντικρουόμενες γνωματεύσεις των διαφόρων υπηρεσιών. Παράσταση διαμαρτυρίας από τους γονείς σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο

Αποφασισμένος να βάλει λουκέτο στο 12ο δημοτικό σχολείο το οποίο λειτουργεί στα λυόμενα, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής, είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ιστορία η οποία ξεκίνησε το 2015, όταν εκφράστηκε για πρώτη φορά η βούληση της δημοτικής αρχής να κλείσει το σχολείο και φαίνεται πως τώρα ήρθε η ώρα να την υλοποιήσει.

Τη θέση αυτή γνωστοποίησε στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ο δήμος το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, σε συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνάντηση ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Παιδείας, Γιώργος Δημαρέλος και Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς, καθώς και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζαχαρούλα Ασημακοπούλου.

Η τελευταία αυτοψία

Τα στελέχη του δήμου επικαλέστηκαν τα αποτελέσματα αυτοψίας την οποία διενήργησε στο σχολείο, στις 17 Φεβρουαρίου, υπάλληλος του τμήματος Ελέγχου Δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση αυτοψίας(εδώ) η υπάλληλος διαπιστώνει ότι «στις μοριοσανίδες και στα κουφώματα υπάρχουν μικρές ζημιές λόγω παλαιότητας και είναι ευκόλως επισκευάσιμες. Η ψευδοροφή σε ορισμένα σημεία πρέπει να αντικατασταθεί διότι κάποια τμήματά της, λόγω παλιότερης υγρασίας, δεν εδράζονται σωστά στο σκελετό της». Κατόπιν αυτού η υπάλληλος αποφαίνεται ότι «το κτιριακό συγκρότημα παρουσιάζει επικινδυνότητα δομική» και προτείνει τις εξής ενέργειες:

1. Αμέσως και μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου να ληφθούν προσωρινά μέτρα ασφαλείας (π.χ. ασφαλής περίφραξη κ.λπ.) με ευθύνη ιδιώτη μηχανικού, ώστε να αποκλείεται η πρόκληση ατυχημάτων, να αποτραπεί η είσοδος στον εσωτερικό χώρο του κτίσματος.
2. Να ελεγχθεί όλο το κτίριο, να καθαριστούν και να επισκευαστούν οι υδρορροές τους, να γίνει έλεγχος και επισκευή των ψευδοροφών και των μοριοσανίδων στα σημεία που προαναφέραμε.

Έγιναν οι επισκευές

Μετά το πόρισμα της αυτοψίας η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και συγκεκριμένα το Τμήμα Συντηρήσεων Σχολικών Κτιρίων προχώρησε αμέσως στις αναγκαίες επισκευές. Μάλιστα στις 24 Μαρτίου, με έγγραφό του ενημέρωσε ότι «σχετικά με την 25/2017 έκθεση επικινδύνου της Υπηρεσίας σας εκτελέσθηκαν εργασίες αποκατάστασης στις υδρορροές, ψευδοροφές, μοριοσανίδες και τα κουφώματα του κτιρίου που στεγάζει το 12ο δημοτικό σχολείο» (εδώ το σχετικό έγγραφο).

Ωστόσο, παρόλα αυτά, η διοίκηση του δήμου επιμένει στην ανάγκη μετεγκατάστασης του σχολείου.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr o αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Γιώργος Δημαρέλος «στο σχολείο απαιτούνται να γίνουν εκτεταμένες εργασίες για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτηρίου. Γι’ αυτές τις εργασίες απαιτείται οικοδομική άδεια η οποία όμως, όπως λέει η Πολεοδομία, δεν μπορεί να εκδοθεί καθώς υπάρχουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και επιπλέον ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου». Προσθέτει πως «έχοντας στα χέρια μας έκθεση η οποία λέει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο είναι αδύνατο να επιτρέψουμε τη λειτουργία του μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς».  

Υπέρ της λειτουργίας η Πρωτοβάθμια

Στη σύσκεψη της Πέμπτης η κ. Ασημακοπούλου εξήγησε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του 12ου δημοτικού σχολείου. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει και εγγράφως με επιστολή την οποία απέστειλε στις 3 Μαρτίου προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην οποία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχολείο «καλύπτει τις ανάγκες στέγασης και εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως από τα όμορα σχολεία (87ο, 1ο, 3ο-17ο)».

Στη σύσκεψη που έγινε η κ. Ασημακοπούλου εξήγησε ότι σε περίπτωση μετεγκατάστασης του 12ου δημοτικού σχολείου οι περίπου 120 μαθητές θα πρέπει να διασκορπιστούν σε πολλά σχολεία, ακόμη και σε μακρινές αποστάσεις, καθώς τα όμορα είναι πλήρη. Προβλήματα θα υπάρξουν επίσης και με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν θέσεις σε διάφορα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Την απόλυτη διαφωνία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στην μετεγκατάσταση του σχολείου εξέφρασε η πρόεδρος Δήμητρα Καμπουράκη. Μιλώντας στη Voria.gr η κ. Καμπουράκη δήλωσε πως «είναι τεράστια αδικία. Διαλύουν ένα σχολείο χωρίς λόγο. Το κτήριο προφανώς δεν είναι σπουδαίο. Ας βρουν ένα άλλο κτήριο να μας βάλουν. Εμείς ενδιαφερόμαστε να μείνουν μαζί οι δάσκαλοι και τα παιδιά μας γιατί έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημά μας είναι ο δήμους που μας κυνηγάει χωρίς λόγο».

Η κ. Καμπουράκη τόνισε επίσης ότι «οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών είμαστε εμείς οι γονείς. Όμως έχουμε έγγραφες διαβεβαιώσεις από ιδιώτες μηχανικούς ότι το σχολείο δεν είναι επικίνδυνο. Το ίδιο είχε γνωματεύσει παλιότερα και η πολεοδομία. Παρόλα αυτά ο δήμος επιμένει να το κλείσει. Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την απόφαση». Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει ότι οι γονείς θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αντικρουόμενες γνωματεύσεις

Η ιστορία με το συγκεκριμένο σχολείο ξεκίνησε τον Μάιο του 2015. Τότε, το Τμήμα Συντήρησης Σχολικών Κτιρίων, σε έγγραφό του (εδώ) προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι το κτίριο παρουσιάζει «σοβαρά προβλήματα φθοράς που το καθιστούν πλέον επικίνδυνο προς χρήση». Σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «παρατηρείται εκτεταμένη οξείδωση σε πολλά σημεία του μεταλλικού φέροντα οργανισμού λόγω και της θέσης του δίπλα στο παραλιακό μέτωπο».

Μετά το έγγραφο αυτό έγινε αυτοψία από δύο υπαλλήλους της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης οι οποίες στο πόρισμά τους διαψεύδουν όσα ανέφερε το σχετικό πόρισμα του Τμήματος Συντήρησης Σχολικών Κτιρίων. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Πολεοδομίας (εδώ) αναφέρεται ότι σε αυτοψία η οποία έγινε στις 19 Ιουνίου 2015 οι υπάλληλοι «διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ελαφριά κατασκευή με σκελετό από ανοξείδωτο αλουμίνιο το οποίο δεν παρουσιάζει οξειδώσεις ούτε καθιζήσεις, άρα δεν υπάρχουν προβλήματα στη στατική λειτουργία του (επικινδυνότητα)».

Διαφωνεί η αντιπολίτευση

Τη διαφωνία του με την απόφαση του δήμου να κλείσει το σχολείο εκφράζει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Σωκράτης Δημητριάδης. «Εδώ και δυόμισι χρόνια ο δήμος προσπαθεί να κλείσει ένα σχολείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής προφασιζόμενος στοιχεία τα οποία όχι απλά δεν υπάρχουν, αλλά είναι και ενάντια σε όλους τους κανόνες των τεχνικών έργων. Για τρίτη συνεχόμενη φορά γίνεται προσπάθεια να κατεδαφίσουν το σχολείο, για άγνωστους λόγους, οι οποίοι σίγουρα δεν εξυπηρετούν κανέναν και προκαλούν αταξία και αναρχία στο σύστημα της εκπαίδευσης της πόλης» δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Δημητριάδης. Παράλληλα, θυμίζει ότι για τις επισκευές στο σχολείο αυτό ο δήμος διέθεσε το 2015 περίπου 5.500 ευρώ.