Skip to main content

Λουκέτο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις το 2010

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έβαλε λουκέτο από τις αρχές του χρόνου και 50.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έβαλε λουκέτο από τις αρχές του χρόνου και 50.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με αφορμή την ημέρα εορτασμού του ελληνικού εμπορίου.

Για γερασμένο πιστωτικό σύστημα έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος ανέφερε πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνάψει ένα σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, ώστε να αποκτήσουν και πάλι ρευστότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και τον τρόπο πρόσβασης των μικρομεσαίων στα κονδύλια της ΕΕ.

Το ελληνικό εμπόριο

Αναφερόμενος στον ελληνικό εμπόριο και στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδη τόνισε ότι «το ελληνικό εμπόριο μπορεί να γίνει το εφαλτήριο, ο πολλαπλασιαστής νέων πηγών ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Κορκίδης. Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο επιβάλλεται να έχει το εμπόριο στο επίκεντρο. Εδώ πρέπει να αποσαφηνιστεί τι εννοούμε ως ‘νέο αναπτυξιακό σχέδιο’. Αναφερόμαστε σε έναν εκσυγχρονισμό της οικονομίας, των κοινωνικών δομών και της εμπορικής δραστηριότητας. Εκσυγχρονισμός όμως δεν σημαίνει καταστροφή των υπαρχουσών δομών. Σημαίνει μία προσπάθεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μίας κοινωνίας να προσαρμόζονται δυναμικά και σε μία δημιουργική κατεύθυνση με τα διαρκώς μεταβαλλόμενα οικονομικά δεδομένα. Επομένως, ο εκσυγχρονισμός θα αντλήσει εκείνα τα στοιχεία από την οικονομική παράδοση της χώρας που μπορούν να συναντηθούν με τις νέες οικονομικές συνθήκες. Ο εκσυγχρονισμός πρέπει να είναι ελληνικός και όχι έξωθεν επιβαλλόμενος».