Skip to main content

Λουκέτο έβαλαν 1.500 video club στην Ελλάδα το 2009

Η κινηματογραφική πειρατεία έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στα video club αλλά και τις εταιρίες διανομής ταινιών στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι χάνουν 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Τρομακτικές είναι οι απώλειες των εταιριών διανομής ταινιών από τη ραγδαία αύξηση που γνωρίζει το παράνομο κατέβασμα ταινιών στην Ελλάδα, με τη μείωση των εισπράξεων στο χώρο του home entertainment να αγγίζει το 70% τον χρόνο. Οι διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η κινηματογραφική πειρατεία έχει αντίκτυπο και στα video club, τα οποία βάζουν «λουκέτο» το ένα μετά το άλλο. Σύμφωνα με την Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), μέσα σε ένα χρόνο κατέβασαν ρολά τα μισά καταστήματα ενοικίασης κινηματογραφικών ταινιών, καθώς σήμερα λειτουργούν μόλις 1.500 καταστήματα από 3.000 καταστήματα που βρισκόταν σε λειτουργία το 2008 σε όλη τη χώρα.

Βάσει στοιχείων της ΕΠΟΕ – που μάχεται την πειρατεία για λογαριασμό των περισσότερων ελληνικών εταιριών διανομής κινηματογράφου και βίντεο, αλλά και των γνωστότερων τηλεοπτικών σταθμών - οι απώλειες του τζίρου των ελληνικών εταιριών διανομής ταινιών ανέρχονται ετησίως σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες (από φόρους και ΦΠΑ) για το δημόσιο φθάνουν σε περίπου 17 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις αμερικανικές εταιρείες διανομής, υπολογίζεται πως λόγω της «πειρατείας» χάνουν παγκοσμίως περίπου 6 δισ. δολάρια.

«Μια μεγάλη εταιρία πέρσι μπορεί να έκανε τζίρο από 4-7 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο τζίρος έχει πέσει σε 1-4 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μείωση τζίρου μέχρι και 3 εκατ. ευρώ. Για την τηλεόραση και το home entertainment το κατέβασμα ταινιών από το διαδίκτυο είναι θάνατος», σημειώνει στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της εταιρίας Odeon στην Ελλάδα, Μάκης Διαμαντόπουλος.

Οι ταινίες που παράγονται σε όλο τον κόσμο διαμορφώνουν τις δαπάνες τους και τον τρόπο που προσδοκούν να πάρουν πίσω τα χρήματα της επένδυσής τους μέσω τριών μέσων. Οι ταινίες που πρόκειται να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες οργανώνουν την επιστροφή των κεφαλαίων επένδυσής τους ως εξής: το 30-40% αναμένεται να επιστραφεί από τα εισιτήρια του κινηματογράφου, το 30% από τα δικαιώματα στην τηλεόραση και το υπόλοιπο 30% από το home entertainment (DVD, Blu-Ray). Στις ταινίες που δεν προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες  οι εισπράξεις από τα διακαιώματα στην τηλεόραση φτάνουν το 40% και από το home entertainment το 60%.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα– που δεν σημαίνει θηριώδη αλλά εφαρμόσιμα -, η δυνατότητα επιβίωσης του κινηματογράφου σε μια διετία εξαντλείται. Θα πεθάνει το είδος», συμπληρώνει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Αυτό που προτείνεται, κυρίως, είναι να υπάρχει ένας «χρονικός σεβασμός», ώστε να μην μπορεί το Ίντερνετ να φιλοξενήσει ταινίες, αν δεν περάσει ένας μίνιμουμ χρόνος, όπως είναι οι δύο μήνες, από την προβολή της ταινίας στο σινεμά ή στην τηλεόραση. Δεύτερη πρόταση είναι να υπάρχει ένα ελάχιστο αντίτιμο του ύψους του 1 ευρώ, ώστε αυτό το μικρό τίμημα να μπορέσει να ρεφάρει τις ζημίες από τους άλλους χώρους.

«Λουκέτο» στα μισά καταστήματα video club

Το παράνομο κατέβασμα ταινιών έχει αντίκτυπο και στα video club τα οποία βάζουν «λουκέτο» το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης που έχει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

«Σε σχέση με πριν από 4 - 5 χρόνια έχουμε μια μείωση στις πωλήσεις γύρω στο 30%. Το ποσοστό αυτό σε άλλα καταστήματα είναι πιο μεγάλο. Παλιότερα στο κατάστημα το Σαββατοκύριακο δίναμε περίπου 800 DVD και τώρα δεν ξεπερνάμε τα 400. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο downloading, αλλά και στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει στραφεί γενικότερα στο Internet τις ώρες που βρίσκεται στο σπίτι του. Ενώ πριν έβλεπε μια ταινία, τώρα περνάει τον χρόνο του σε σελίδες όπως το Facebook», αναφέρει ιδιοκτήτης καταστήματος video club.

Αν και η Άπω Ανατολή είναι η «βασίλισσα» της κινηματογραφικής πειρατείας, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στην Ευρώπη. Την τελευταία περίοδο γίνονται συντονισμένες προσπάθειες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ήδη στην Ολλανδία, μετά από καταγγελίες της ολλανδικής εταιρείας προστασίας οπτικοακουστικών έργων το site «Mininova» αναγκάστηκε να αποσύρει το παράνομο υλικό που διέθετε μέσω του διαδικτυακού του τόπου.