Skip to main content

Λουκέτα... το Σαββατοκύριακο

Τι συνέβη πρόσφατα σε κατάστημα γυναικείων εσωρούχων πολυτελείας στη Μητροπολίτου Ιωσήφ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φόβοι για κύμα λουκέτων με τη νέα πρακτική του... Σαββατοκύριακου.
Άδεια βιτρίνα και κατεβασμένα ρολά αντίκρισαν οι γείτονες και οι πελάτες του καταστήματος γυναικείων εσωρούχων πολυτελείας, επί της οδού Μητροπολίτου Ιωσήφ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια Δευτέρα πρωί, πριν από 3 βδομάδες. Η εικόνα εγκατάλειψης προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, δύο ημέρες πριν δηλαδή, το κατάστημα –που απευθυνόταν σε υψηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα της πόλης- δούλευε κανονικά και τίποτε δεν προμήνυε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του.

Τι είχε γίνει; Το Σάββατο το βράδυ η υπεύθυνη λογιστηρίου της επιχείρησης, που έχει την έδρα της στην Αττική, κάλεσε τις δύο υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια συνεργατών «πακετάρισαν» όλο το stock του μαγαζιού και κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα το μετέφεραν στην Αθήνα. Στην ίδια εταιρεία, άλλωστε, όπως αναφέρθηκε στη Voria.gr, ανήκει ένα ακόμη κατάστημα, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κολωνακίου, στην πρωτεύουσα. Η δεύτερη έκπληξη από το «αναπάντεχο» και εν μία νυκτί, «λουκέτο», αφορούσε τον ιδιοκτήτη του χώρου. Οι πληροφορίες που έρχονται από το χώρο των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα της συγκεκριμένης γειτονιάς αναφέρουν ότι ο μισθωτής όπως αποδείχθηκε, μετά την εξαφάνισή του, είχε να πληρώσει το ενοίκιο για 14 μήνες, επικαλούμενος τις δυσκολίες και την οικονομική στενότητα της αγοράς. Πηγές από το χώρο της κτηματαγοράς, μάλιστα, εκτιμούν ότι σε αυτό το σημείο του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με μέτρια προσέγγιση, τα μισθώματα κυμαίνονται μεταξύ 3-4.000 ευρώ το μήνα.

Σε δύσκολη θέση, όμως, βρίσκονται και οι υπάλληλοι του καταστήματος. Οι δυο κυρίες -μία με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο και 16 στο εν λόγω κατάστημα και η δεύτερη με 10 χρόνια παρουσίας- είναι «επί ξύλου κρεμάμενες» δεδομένου ότι δεν τους έχει κοινοποιηθεί απόλυση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λάβουν ούτε τα προβλεπόμενα από το νόμο για αυτές τις περιπτώσεις. Θεωρητικά την Τρίτη που μας πέρασε θα δινόταν λύση στο πρόβλημά τους, όμως στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία δεν προσήλθε. Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν στην κατάθεση αγωγών κατά του εργοδότη τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους στην –όπως όλα δείχνουν πολύ πιθανή- περίπτωση κήρυξης πτώχευσης από την επιχείρηση.

Στενεύουν τα περιθώρια στην αγορά

Η πρακτική των «λουκέτων» του Σαββατοκύριακου, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην «αργκό» του εμπορικού κόσμου, δεν σπανίζει στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα περιστατικά έχουν απασχολήσει την τοπική αγορά και στο πρόσφατο παρελθόν, όπως έγινε με ένα κατάστημα εμπορίας ειδών fo bijoux, του οποίου οι ιδιοκτήτες εξαφανίστηκαν σε μια νύχτα. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο, βέβαια, είναι το τι θα γίνει εφεξής και μήπως η αγορά γίνει μάρτυς ενός κύματος με «λουκέτα» του… Σαββατοκύριακου . Ήδη ακούγεται έντονα ότι σειρά, για κατέβασμα των ρολών με αυτή την πρακτική, παίρνουν δύο ακόμη καταστήματα του κέντρου εκ των οποίων το ένα δραστηριοποιείται στο χώρο της ένδυσης και το δεύτερο στην υπόδηση. Μένει να φανεί αν η φημολογία θα έχει και πραγματική βάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα περιθώρια στενεύουν δραματικά στην αγορά. «Ο κόσμος μπαίνει στα καταστήματα αυτή την περίοδο των εκπτώσεων, αλλά ξοδεύει τα μισά χρήματα από ό,τι έκανε στο παρελθόν. Οι προμηθευτές δεν δίνουν, πλέον, εμπορεύματα στα μαγαζιά αν δεν είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν τα χρήματά τους και κυρίως επιμένουν σε μετρητά. Πέραν αυτών, όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες και οι παραλαβές για το χειμώνα θα γίνονται με μεγάλη δυστοκία», αναφέρεται από συνδικαλιστικά στελέχη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα οποία εκφράζουν έτσι, έντονο προβληματισμό για το μέλλον της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση και της απασχόλησης στον κλάδο.