Skip to main content

Λουκέτα σε ΑΕ και ΕΠΕ φέρνει η φορολόγηση με 45%

Λουκέτο θα βάλουν πολλές ΑΕ και ΕΠΕ, προκειμένου να μετατραπούν σε ΟΕ και ΕΕ και να φορολογηθούν με μικρότερη κλίμακα, προέβλεψε ο φοροτεχνικός αναλυτής και εταίρος της Union Programming Group, Ευ. Αμ
Λουκέτο θα βάλουν πολλές ΑΕ και ΕΠΕ, προκειμένου να μετατραπούν σε ΟΕ και ΕΕ, για να φορολογηθούν με μικρότερη κλίμακα, προέβλεψε ο φοροτεχνικός αναλυτής και εταίρος της Union Programming Group, Ευάγγελος Αμπελιώτης, κατά την ομιλία του στο 2ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αμπελιώτης τόνισε ότι με το νέο νόμο οι ΟΕ και οι ΕΕ θεωρούνται προνομιούχες, καθώς φορολογούνται με κλίμακα 20%, ενώ οι ΕΠΕ και οι ΑΕ με κλίμακα 40-45%. Έτσι, πολλές ΕΠΕ και ΑΕ οικογενειακού χαρακτήρα και μικρού μεγέθους θα μετατραπούν σε ΟΕ και ΕΕ, ώστε να επωφεληθούν από τη φορολογία με 20%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό το νέο νόμο και υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να θεσπίσει αφορολόγητα αποθεματικά, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέωνθέσεων εργασίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Κώδικας είναι αναχρονιστικός και συμπλήρωσε πως «εάν δεν αναπτύξουμε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, δεν θα επιλύσουμε τίποτα σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις δίνουν πλήθος στοιχείων τα οποία βρίσκονται στα ντουλάπια και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τα επεξεργάζονται».

Τα τεκμήρια σημείωσε θα πρέπει να είναι σημείαελέγχου και όχι αναφοράς. «Δεν είναι ευνοϊκό το σύστημα όχι μόνο για ταεισοδήματα 30-35.000 ευρώ, αλλά και για τα εισοδήματα που είναιπάνω από 15-17.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Αμπελιώτης και πρόσθεσε ότι πλέον πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να μετρούν κάθε εμπορική τους πράξη.

Επεσήμανε, δε, ότι με το ποινολόγιο του νόμου 2523 έχουν γραφεί τεράστια πρόστιμα σε επιχειρήσεις, που, όμως, δεν έχουν εισπραχθεί. «Φαίνονται να υπάρχουν 18 δισ. ευρώ ανείσπρακτα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να εισπραχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Β. Καράογλου: «Απαραίτητες οι τροποποιήσεις»

«Σήμερα είναι μια άλλη μέρα. Με την είσοδο του ΔΝΤ ο φορολογικός νόμος θα χρειαστεί και άλλες τροποποιήσεις, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις των οργάνων του ΔΝΤ στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά όργανα, οι οποίες δεν έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε να πείσουν τους αρμόδιους», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογιστικής και φοροτεχνικής υποστήριξης, Β. Καράογλου ΑΕ, Ευάγγελος Καράογλου.

Ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις στον φορολογικό νόμο. Παράλληλα, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την υλοποίηση του νόμου, καθώς για να «τρέξει» θα πρέπει να εκδοθούν τουλάχιστον 50 υπουργικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στον Κώδικα ανέφερε ότι είναι ανεπαρκής και ανακριβής και ταλανίζει τις επιχειρήσεις στους φορολογικούς ελέγχους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άρθρο 78 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αφορά στις συναλλαγές με κράτη που έχουν ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα. Όπως έχει δημοσιεύσει, ήδη, η Voria.gr, ο νόμος μπλοκάρει κατ΄ ουσίαν τις συναλλαγές με Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, χαρακτηρίζοντας ως προνομιακά φορολογικά καθεστώτα ακόμα και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν φορολογικό συντελεστή μικρότερο από τον μισό του ελληνικού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις πουαναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα με τις συγκεκριμένες (και όχι μόνο)χώρες.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι στις συναλλαγές με τις παραπάνω χώρες ο ενδιαφέρομενος πρέπει να αποδείξει ότι οι δαπάνες  αφορούν πραγματικές καισυνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ήεισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.

«Σίγουρα τα έσοδα του κράτους είναι οι φόροι. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε φόρους χωρίς ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Μάμαλης: «Άμεση προτεραιότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής»

Θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του συλλόγου εφοριακών των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς, Χρήστος Μάμαλης. «Η φοροδιαφυγή είναι διάχυτη στην κοινωνία όπως το αλάτι στο θαλασσινό νερό. Δεν μπορεί να  εξαλειφθεί, αλλά μπορεί να περιοριστεί σημαντικά με την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Μάμαλης.

Ο κ. Μάμαλης χαρακτήρισε περίπλοκο το φορολογικό σύστημα και τόνισε ότι «αδυνατεί να εξαλείψει το έλλειμμα, νοσεί από φοροδιαφυγή και καρκινοβατεί στην είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών».

Σημείωσε ότι στα θετικά του νέου φορολογικού νόμου περιλαμβάνονται η ενιαία φορολογική κλίμακα, τα τεκμήρια, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ο λογιστικός προσδιορισμός, η φορολόγηση των συναλλαγών των off-shore, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. «Υπάρχει μια ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα μεν, αλλά εξανεμίζεται από την αύξηση των έμμεσων φόρων», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο νόμος είναι καθαρά εισπρακτικός και του λείπει ο αναπτυξιακός προσανατολισμός. «Πάλι καλούνται να πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», είπε ο κ. Μάμαλης.

Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η αναδιοργάνωση και η ενίσχυση των φορολογικών υπηρεσιών και πρότεινε μεταξύ άλλων τη χωροταξική ανακατανομή των ΔΟΥ και τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών. «Οι εφορίες πρέπει να ενισχυθούν με ποιοτικά αναβαθμισμένο προσωπικό και να αποτελέσουν φυτώρια μιας νέας γενιάς εφοριακών. Ενώ εδώ και πολύ καιρό ζητούμε την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, η συζήτηση ξεκίνησε τώρα τελευταία και προέκυψε ως μια μέθοδος για την αύξηση των εσόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή, οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει προσεκτικά και συντονισμένα», εξήγησε.

Κατά τον κ. Μάμαλη, η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν πρέπει να μας τρομάζει, καθώς μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να διορθωθεί η παθογένεια του φορολογικού συστήματος. «Πρέπει να υπάρχει συνέπεια και ειλικρίνεια από τους πολιτικούς, να σταματήσουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα επιρρίπτοντας ο ένας ευθύνες στον άλλο και επίσης να δεσμευτούν στην υλοποίηση του ΠΣΑ. Θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πολιτικοί στη λήψη αναγκαίων αναπτυξιακών μέτρων για να βγει η χώρα από την ύφεση και να αποδεσμευτεί όσο το δυνατό συντομότερα από το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Ι. Σταύρου: «Προς τη σωστή κατεύθυνση το φορολογικό»

«Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Γιάννης Σταύρου, ο οποίος χαρακτήρισε θετικές ρυθμίσεις την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη μηχανογραφική διασύνδεση με άλλα υπουργεία, καθώς και τη δημιουργία περιουσιολογίου.

Ως προς την απόδοση των μέτρων, όμως, είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο οι αλλαγές αυτές θα ενισχύσουν την χαμηλή απόδοση των άμεσων φόρων. «Σήμερα οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι στο 7,7% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 13,1% του ΑΕΠ. Οι άμεσοι φόροι στα φυσικά πρόσωπα είναι στο 4,7% όταν στην Ευρώπη είναι στο 9,4% του ΑΕΠ και στα νομικά πρόσωπα είναι στο 2,6% του ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 2,9% του ΑΕΠ. Πρέπει να διευρυνθεί η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατί σήμερα μόνο στο 4% των εσόδων των φυσικών προσώπων συμμετέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες», διευκρίνισε ο κ. Σταύρου και συμπλήρωσε ότι το 73% του συνόλου της φορολογίας επιβαρύνει τις 1.500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τόνισε πως στις αδυναμίες του φορολογικού νομοσχεδίου συγκαταλέγονται η διάκριση των διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών, η εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, η πολυπλοκότητα του συστήματος και η διατήρηση της γραφειοκρατίας.

«Επίσης, ενώ εξαγγέλλεται η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υπάρχει σωρεία τροποποιητικών διατάξεων. Μετατίθεται ακόμη για το μέλλον η ριζική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης», ανέφερε ο κ. Σταύρου.

Ζουμπαρίδης: «Το φορολογικό δεν έχει περιθώρια αποτυχίας»

«Με το φορολογικό νόμο γίνεται μία νέα αρχή και είναι η τελευταία ευκαρία. Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Ιωακείμ Ζουμπαρίδης, τμηματάρχης του β΄ τμήματος δράσης, ΥΠΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις είναι θετικό καταρχήν μέτρο, καθώς έστω και με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούμε τον κόσμο στο θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», τόνισε.

Επιπλέον χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την εκτεταμένη εφαρμογή των τεκμηρίων, «αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αδικίες που επιτρέπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».