Skip to main content

Λουίζα κατά της ημικρανίας

Το γηγενές φυτό Cymbopogon Ambiguus, είδος λεμονόχορτου - γνωστού στην ελληνική και ως «βέρβενα», «βερβαίνα», «λουίζα», ανακουφίζει άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία.
Το γηγενές φυτό Cymbopogon Ambiguus, είδος λεμονόχορτου - γνωστού στην ελληνική και ως «βέρβενα», «βερβαίνα», «λουίζα» - που ευδοκιμεί σε περιοχές της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, ανακουφίζει άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία.

Έρευνα που διενέργησε το Ινστιτούτο «Γκλικομικς» (Glycomics Institute) του πανεπιστημίου «Γκρίφιθ» (Griffith University) της Βόρειας Αυστραλίας, επιβεβαίωσε τις πρακτικές χρήσεις του εν λόγω φυτού, που μεταβιβάζουν οι ιθαγενείς από γενεά σε γενεά.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, ο δρ Ντάρεν Γκρις (Darren Grice), δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «το λεμονόχορτο περιλαμβάνεται στους καταλόγους των πρακτικών θεραπειών που έδωσαν οι Αυστραλοί ιθαγενείς στους πρώτους λευκούς εποικιστές και μεταβιβάζουν προφορικά στους απογόνους τους».

«Πιστοποιήσαμε πειραματικά τη χρήση του (λεμονόχορτου), ανιχνεύοντας συγκεκριμένο συστατικό του το οποίο δρα θετικά», είπε ο δρ Grice και πρόσθεσε.

«Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία είναι περίπλοκες καταστάσεις. Όμως, το συγκεκριμένο φυτό δρα τόσο καλά όσο η ασπιρίνη. Το φυτό χρησιμοποιείτο κατά του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. Εμείς διαπιστώσαμε κάποια ιδιότητα του φυτού και την ερευνήσαμε περαιτέρω» κατέληξε.