Skip to main content

Λονδίνο:Εκτός κινδύνου οι τραυματίες της επίθεσης-Ποιος ήταν ο δράστης

Δεν απειλείται η ζωή των τριών τραυματιών από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο - Παλιός γνώριμος των αρχών ο δράστης.

Εκτός κινδύνου βρίσκονται τα τρία άτομα που τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι στο Στρίθαμ, στο νότιο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας, η ζωή του 40χρονου που διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, δεν θεωρείται ότι απειλείται.

Η δεύτερη τραυματίας, μία 50χρονη γυναίκα, υπέστη τραύματα που δεν θεωρούνται κρίσιμα, ενώ η τρίτη, μια 20χρονη, είναι ελαφρά τραυματισμένη.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ σε δηλώσεις της για τις αναγγελίες της κυβέρνησης αργότερα σήμερα Δευτέρα σχετικά με την αντιμετώπιση των καταδικασμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται αναθεώρηση των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση αδειών και τερματισμός των πρόωρων αποφυλακίσεων. «Το σωστό είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν στην φυλακή», τόνισε.

Ο δράστης

Σύμφωνα με τις Αρχές, δράστης της επίθεσης ήταν ο Σουντές Αμάν, που είχε αποφυλακιστεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα, έχοντας εκτίσει το μισό τις τρίμηνης ποινής φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία.

Ο Αμάν είχε φυλακιστεί σε ηλικία 18 ετών το 2019 για τη διάδοση τρομοκρατικού υλικού και τη συλλογή πληροφοριών χρήσιμων για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ομολόγησε 13 τρομοκρατικά αδικήματα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στο πάθος του για την εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές έχουν ανακτήσει πάνω από 349.000 αρχεία από τον υπολογιστή του, το κινητό του και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Αμάν ήθελε να κάνει  τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι ή με οξύ οδηγώντας μοτοποδήλατο, ενώ μοιραζόταν προπαγανδιστικό υλικό της Αλ Κάιντα μέσω ενός γκρουπ στο WhatsApp που είχε φτιάξει η οικογένειά του.