Skip to main content

Λονδίνο: Δεν υπάρχει η επιλογή παραμονής της Σκωτίας στην ΕΕ

H πρωθυπουργός της Σκωτίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018.

Αδύνατη χαρακτήρισε ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη Σκωτία, Ντέιβιντ Μαντέλ τη διεξαγωγή ενός νόμιμου και δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.

Την ημέρα της τελικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018 ή στις αρχές του 2019, όταν οι όροι της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν αποσαφηνιστεί.

«Θα είναι αδύνατον, στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Στέρτζον, οι άνθρωποι να έχουν διαμορφώσει μία λελογισμένη εικόνα και, κατά συνέπεια, να διεξαχθεί ένα νόμιμο, δίκαιο και δεσμευτικό δημοψήφισμα», δήλωσε ο Μαντέλ στην εφημερίδα Scotland's Herald.

«Δεν υπάρχει επιλογή για τη Σκωτία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρεί ή για τη Σκωτία να κληρονομήσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα για το αίτημα περί δημοψηφίσματος μία έμμεση πρόταση ότι κάπως με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να αποφευχθεί η αποχώρηση της Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι παράλογο», είπε.