Skip to main content

Λήξη τρομοκρατικού συναγερμού στο Rock am Ring

Λόγω της υποψίας για πιθανή ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε τελικά, οι αρχές είχαν εκκενώσει προσωρινά τον χώρο.

Χθες το βράδυ, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή το γνωστό γερμανικό μουσικό συγκρότημα Rammstein, οι σχεδόν 87.000 επισκέπτες έπρεπε να εκκενώσουν τον χώρο του ετήσιου φεστιβάλ «Rock am Ring».

Η διακοπή, που διήρκεσε μέχρι και σήμερα το πρωί, αιτιολογήθηκε από τις αρχές με «συγκεκριμένες ενδείξεις» που διέθετε η αστυνομία και οι οποίες «δεν απέκλειαν την πιθανότητα ενός τρομοκρατικού κινδύνου».

«Προέχει η ασφάλεια»

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή έδωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής. Όπως ανέφερε, την Παρασκευή το απόγευμα οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ενημερωθεί ότι στο προσωπικό του φεστιβάλ ανήκε άτομο που συνδέεται με τρομοκρατικούς ισλαμιστικούς κύκλους. Εκτός αυτού κατέφθασαν πληροφορίες πως στον χώρο του φεστιβάλ είχαν εισέλθει άτομα με ταυτότητες προσωπικού, οι οποίες είχαν όμως εκδοθεί για άλλα πρόσωπα. Τελικά η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, οι οποίοι θεωρούνται οπαδοί των σαλαφιστών. Επειδή όμως από τις έρευνες που διεξήχθησαν όλη τη νύχτα δεν προέκυψαν στοιχεία που να στηρίζουν την υποψία ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι έρευνες δεν έχουν πάντως ολοκληρωθεί ακόμη.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου Ρόγκερ Λέβεντζ υπερασπίστηκε την απόφαση των αρχών να διακόψουν το φεστιβάλ. «Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια», δήλωσε. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει προηγουμένως και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο ίδιος παρείχε «πλήρη στήριξη» στον συνάδελφο του, χαρακτηρίζοντας τη διακοπή του φεστιβάλ «δύσκολη όπως και υπεύθυνη απόφαση». Πάντως, από καιρό και πολύ περισσότερο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε συναυλία στο Μάντσεστερ πριν από μιάμιση εβδομάδα, στις αστυνομικές αρχές της περιοχής όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ επικρατούσε ανησυχία για την ασφάλεια του. Ένδειξη αυτής της ανησυχίας είναι η αποστολή 1240 αστυνομικών για την περιφρούρηση της διοργάνωσης.

Σήμερα το μεσημέρι το φεστιβάλ άνοιξε ξανά τις πύλες του στο κοινό.

ΠαναγιώτηςΚουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle