Skip to main content

Live η συζήτηση για την κύρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Αναμένεται να υπερψηφιστεί από 153 βουλευτές, όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών - Απορρίφθηκαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Η συζήτηση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, μετά την έγκριση του σχεδίου νόμου κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας το απόγευμα της Πέμπτης.

Περίπου στις πέντε το απόγευμα αναμένεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν στο βήμα της Ολομέλειας οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η ψηφοφορία τοποθετείται περίπου στις 20:00.

Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί από 153 βουλευτές που συγκροτούνται ως εξής:

- οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

- οι «πρόθυμοι» Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

- οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης και ο διαγραφείς από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Οι τελευταίοι τέσσερις βουλευτές θα αναλάβουν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από το γεγονός ότι Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις δεν θα ψηφίσουν το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ονομαστική η ψηφοφορία

Με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας θα γίνει η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης.

Στη διάρκεια της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε το σώμα για την εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η ψήφιση του Πρωτοκόλλου θα γίνει με ονομαστική κλήση, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΑΝΕΛ και ΧΑ, χωρίς αντίκρισμα

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των ΚΟ διεκόπη προκειμένου να αναπτυχθούν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επι του περιεχομένου του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αλλά και τις κοινοβουλευτικής διαδικασία που ακολουθείται από τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Μεταξύ άλλων η κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ για αυτό και πρέπει να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής.