Skip to main content

Λειτουργία 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΠΥ ζητούν οι νεφροπαθείς

Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ αναζητά κτίριο για δεύτερη ΠΕΔΙ ενώ υπάρχουν στην πόλη δημόσια κτίρια κατάλληλα και προσβάσιμα από ΑμεΑ.

Την ανάγκη λειτουργίας 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και κυρίως των χρονίως πασχόντων, επισημαίνει ο Σύλλόγος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης. 

«Η δημιουργία και η λειτουργία 2ης ΠΕΔΙ στη Θεσσαλονίκη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη γιατί θα ανακουφίσει σημαντικά την ταλαιπωρία των πολιτών της πόλης κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησής τους για τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας και αποτελεσματικότητας των εργαζομένων στον Οργανισμό. Στην Αθήνα υπάρχουν έξι ή επτά ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο μία για την εξυπηρέτηση 1,5 εκατομμυρίων πολιτών. Επίσης είναι αναγκαία η μεταφορά της υπάρχουσας ΠΕΔΙ από την οδό Σαπφούς 3 επειδή ο υπάρχων χώρος είναι ακατάλληλος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπηρεσίας» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Ο ίδιος λέει ακόμη: «Παρότι η απόφαση για τη λειτουργία δεύτερης ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ έχει ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και παρότι υπάρχει προσωπικό για να την στελεχώσει, έως σήμερα λειτουργεί μόνο μια Περιφερειακή Διεύθυνση στην οδό Σαπφούς 3 με αποτέλεσμα να διαδραματίζονται τραγικές αναξιοπρεπείς σκηνές τις περισσότερες μέρες του μήνα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στον Οργανισμό. Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να στελεχώσει την 2η ΠΕΔΙ, δεν διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια για την στέγαση των υπηρεσιών».

Ο κ. Καραγκιόζης εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο ΕΟΠΥΥ αναζητά κτίριο για να στεγάσει τη δεύτερη ΠΕΔΙ τη στιγμή που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, δημόσια κτίρια κατάλληλα, λειτουργικά και προσβάσιμα από ΑμεΑ. Τα κτίρια αυτά, σύμφωνα με τον κ . Καραγκιόζη, ανήκουν σε άλλους φορείς του δημοσίου που είτε συγχωνεύτηκαν είτε καταργήθηκαν και είναι μισοάδεια ή παραμένουν κλειστά χωρίς να αξιοποιούνται. Ως παράδειγμα, αναφέρει τα μισοάδεια κτίρια του ΕΦΚΑ στην πόλη (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ) ή κτίρια της πρώην Εργατικής Εστίας στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου στην Άνω Τούμπα που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και είναι άδεια με λουκέτα στην πόρτα.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι δημόσιοι φορείς που διαχειρίζονται τα ακίνητα αρνούνται την παραχώρησή τους για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των υπηρεσιών υγείας στην πόλη και αυτό ωθεί τον ΕΟΠΥΥ στη λύση της ενοικίασης ιδιωτικών κτιρίων με υψηλό αντίτιμο.