Skip to main content

Λύθηκε μια κρίσιμη «παρεξήγηση» για τα stress tests

Τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης θα αποτυπωθούν στις απαιτήσεις που θα θέσει ο επόπτης σε κάθε τράπεζα χωριστά.

Μια σημαντική διευκρίνιση σχετικά με τα τραπεζικά stress tests έγινε τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης θα αποτυπωθούν στις απαιτήσεις που θα θέσει ο επόπτης σε κάθε τράπεζα χωριστά. Το γεγονός κρίνεται και είναι σημαντικό καθώς δεν εξομοιώνει για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες τα κριτήρια.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως τονίζεται αρμοδίως εάν μία τράπεζα έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα διαθέτει χρόνο να υποβάλει σχέδιο επίτευξης αυτών των αυστηρών απαιτήσεων αρχικά μέσω πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και του ισολογισμού της και εάν είναι αναγκαίο και μέσω αύξησης κεφαλαίου. Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, αναφερόμενος στο θέμα, είχε τονίσει ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα υποθετικό ζήτημα μελλοντικής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν έχει καν τεκμηριωθεί, σε μία «χαλαρή» δημόσια συζήτηση, όπως πρόσφατα έκανε το ΔΝT ζητώντας δημόσια τη διεξαγωγή AQR και αφήνοντας υπονοούμενα για ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων». Γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις.

Η σημαντικότερη; Ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού ξέρουν ότι και να μην πληρώσουν δεν υπάρχει θέμα επάρκειας. Θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου...