Skip to main content

«Λιστομαχίες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου προωθούνται δύο κατάλογοι με τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου που θα πρέπει να κλείσουν ενόψει των επικείμενων περιορισμών στο δημόσιο.
Στη λίστα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλου, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης εργασίας των στελεχών που απαρτίζουν το γραφείο του, θα στηριχθεί τελικώς το σχέδιο για την μείωση του δημοσίου τομέα. Τουλάχιστον, του ευρύτερου, σε πρώτη φάση. Ήδη, ο σχετικός κατάλογος, ο οποίος προβλέπει συγχωνεύσεις, ομογενοποιήσεις αλλά και καταργήσεις φορέων, οργανισμών, υπηρεσιών αλλά και επιχειρήσεων, έχει προωθηθεί - σύμφωνα με πληροφορίες - στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα κληθεί να πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Η «λίστα Πάγκαλου», όπως έχει κωδικοποιηθεί, περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων «στόχων», αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί πλήρως από τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, ορισμένοι συνεργάτες του, διατηρούν επιφυλάξεις για το αν ληφθεί καθόλου υπόψη γενικώς. Κι αυτό γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, βαρύνοντα λόγο θα έχει η θέση που θα υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος φέρεται να έχει ήδη έτοιμη, τη δική του, εναλλακτική, πρόταση, η οποία διαφέρει σε σχέση με εκείνη του κ.Πάγκαλου ως προς την ανταποδοτικότητα της. Ο «τσάρος» φέρεται να είναι έτοιμος ώστε να καταθέσει τη δική του λίστα και στους ανθρώπους της τρόικας, που βρίσκονται στη χώρα μας, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιρρήσεις τους σε μια σειρά από χειρισμούς που ετοιμάζεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο και δεν συνάδουν απόλυτα με τις απαιτήσεις του Μνημονίου. Με την κατάθεση της λίστα, όμως, εκτιμάται ότι οι αντιστάσεις θα καμφθούν και η ελληνική θα πάρει ό,τι ζητά.