Skip to main content

Λύση στην υδροδότηση του Χορτιάτη υπόσχεται η Μονάδα Επεξεργασίας

Ξεκίνησε η λειτουργία της η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στον Χορτιάτη - Από πολύωρες διακοπές νερού ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του χωριού

Πριν από λίγες ώρες ξεκίνησε να λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στον Χορτιάτη η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης νερού στην περιοχή ώστε να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης που συνεχίζουν να ταλανίζουν για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι τους κατοίκους του χωριού.

Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία ουσιαστικά απαλλάσσει το νερό από το περιττό σίδηρο που περιέχει μετατρέποντάς το σε αξιποιήσιμο, θα προσφέρει 500 κυβικά μέτρα καθαρό νερό ημερησίως προς κατανάλωση.

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι διακοπές υδροδότησης θα εξαλειφθούν πλήρως με τη λειτουργία της μονάδας» δήλωσε στη Voria.gr o Σαράντος Δαφέρμος, γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Πυλαίας – Χορτιάτη, που ευθύνεται για την υδροδότηση του Χορτιάτη.

Σχολιάζοντας μάλιστα τον προϋπολογισμό της μονάδας, διευκρίνισε ότι μπορεί τα 100.000 ευρώ που ξοδεύθηκαν για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση της να μην φαντάζουν μεγάλο ποσό αλλά αποτελούν το 10% των ετήσιων εσόδων της δημοτικής επιχείρησης.

Διακοπές υδροδότησης

Ωστόσο κάποιοι εκ των κατοίκων δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία του κ. Δαφέρμου καθώς όπως λένε, και το προηγούμενο καλοκαίρι άκουγαν υποσχέσεις περί λύσης του προβλήματος, οι οποίες μέχρι πρότινος τουλάχιστον αποδείχθηκαν κενές.

Την τελευταία περίπου εβδομάδα, οι κάτοικοι ταλαιπωρήθηκαν από πολύωρες διακοπές νερού, οι οποίες, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, διήρκησαν πέντε, έξι και μερικές φορές έως και οκτώ ώρες δυσχεραίνοντας κατά πολύ την καθημερινότητά τους ειδικά τώρα που το θερμόμετρο έχει ανέβει. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν ενημερώνονται πάντα για την ακριβή ώρα και διάρκεια των διακοπών μέσα στην ημέρα, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.

Από πλευράς του ο κ. Δαφέρμος υποστηρίζει ότι η βασική αιτία έλλειψης νερού στην περιοχή και άρα και των διακοπών είναι η υπερκατανάλωση ύδατος που γίνεται κυρίως για τις ανάγκες ποτίσματος και επισημαίνει πως πέρα από τη Μονάδα Επεξεργασίας, στο τέλος του 2017 θα διενεργηθεί δημοπρασία για την πραγματοποίηση επιπλέον γεώτρησης στην περιοχή ενώ ο ίδιος στοχεύει επίσης το συντομότερο δυνατόν να γίνει η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου νερού της περιοχής.

Αύξηση τιμολογίου νερού

Κάποιοι κάτοικοι είναι επίσης αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι την ίδια ώρα που δεν έχουν νερό 24 ώρες το 24ωρο, οι ίδιοι πληρώνουν περισσότερα χρήματα πλέον λόγω του αυξημένου τιμολογίου που τους επιβλήθηκε από τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Δαφέρμο, η αύξηση αυτή ήταν αναγκαία ώστε να συγκεντρωθούν κάποιοι πόροι και να γίνουν κάποια έργα ενώ ο ίδιος εκφράζει την πεποίθησή του ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε δύο με τρία χρόνια θα μειωθεί το τιμολόγιο του νερού καθώς θα έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες στο δίκτυο υδροδότησης. 

Πάντως, όπως αναφέρει ο ίδιος, ο απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι να κατασκευάσει πλήρως το δίκτυο ώστε να μπορεί να προμηθεύεται νερό από την ΕΥΑΘ. 

Προς το παρόν, το χωριό υδροδοτείται από τις φυσικές πηγές και περίπου 16 γεωτρήσεις ενώ διακοπές στην υδροδότηση πραγματοποιήθηκαν τόσο το προηγούμενο καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα.