Skip to main content

Λύση στη συνταγματική κρίση της Πολωνίας ζητά ο Φρανς Τίμερμανς

Η συνταγματική κρίση είναι «πολωνικό πρόβλημα» που απαιτεί μια «πολωνική λύση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Η συνταγματική κρίση της Πολωνίας θα πρέπει να επιλυθεί εσωτερικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαρσοβία για να βρεθεί μία λύση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς κατόπιν συνάντησής του με την Πολωνή πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο.

«Συμφωνώ πλήρως με τον πρωθυπουργό όταν λέει ότι πρόκειται για ένα πολωνικό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να βρεθεί μία πολωνική λύση» τόνισε ο Τίμερμανς μιλώντας στους δημοσιογράφους -την ώρα που οι Βρυξέλλες απειλούν να εκδώσουν προειδοποίηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία αφότου η ευρωσκεπτικιστική, συντηρητική κυβέρνηση της Σίντλο προώθησε αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές της, έχουν παραλύσει τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν υπονομεύσει την ικανότητά του να αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νέων νόμων.

Αν η Επιτροπή κρίνει ότι κινδυνεύει το κράτος δικαίου θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις -στη χειρότερη περίπτωση να αφαιρέσει από την Πολωνία το δικαίωμα ψήφου στα όργανα της ΕΕ.

Ο Τίμερμανς επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα την Τρίτη και με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέι Ρεπλίνσκι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι είναι απίθανο να ληφθεί κάποια απόφαση για το θέμα της Πολωνίας μέχρι να επιστρέψει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το εξωτερικό. Ο Γιούνκερ θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Ιαπωνία και θα επιστρέψει στην Ευρώπη μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της G7 (οι επτά πιο πλούσιες βιομηχανικές χώρες) που θα διεξαχθεί το διήμερο 26-27 Μαΐου.