Skip to main content

Λύση για τους 1.600 συμβασιούχους των 14 δήμων της Θεσσαλονίκης

Διαβεβαιώσεις ότι θα βάλει τέλος στο μπάχαλο με τη διχογνωμία των τοπικών επιτρόπων η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πήρε σήμερα ο Λ. Κυρίζογλου.

Λύση για τους περισσότερους από 1.600 συμβασιούχους στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, τόσο με τις καθυστερήσεις των πληρωμών τους λόγω απόρριψης των ενταλμάτων των δήμων από τοπικούς επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και με την παράταση των συμβάσεών τους, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες.

Οι περισσότεροι από τους συμβασιούχους, λόγω της διχογνωμίας και των διαφορετικών ερμηνειών από τους κατά τόπους επιτρόπους των δυο νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, καθυστερούν να πληρωθούν μέχρι και τρεις μήνες, παρότι οι δήμοι έχουν την πρόθεση (εμπράκτως) να τους καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά και να τα πάρουν εκ των υστέρων.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς έκαναν Πάσχα χωρίς χρήματα, άλλοι με έναντι και κάποιοι ήταν περισσότερο τυχεροί, καθώς έπεσαν σε επιτρόπους που ενέκριναν τα εντάλματα πληρωμής που τους έστειλαν οι δήμοι.

Πλέον όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα βαίνει προς οριστική επίλυση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, στη Voria.gr, «σήμερα επισκέφτηκα για το ζήτημα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τόσο για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων – συμβασιούχων, όσο και για την παράταση των συμβάσεών τους. Και τα δυο είναι ζητήματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε με τις δυο σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις της η κυβέρνηση. Πλέον, ενημερώθηκα ότι όλες οι αποφάσεις των τοπικών επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανά την Ελλάδα, στις οποίες ερμηνεύτηκαν ως αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις και οι επίτροποι αρνούνταν να θεωρήσουν – υπογράψουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής που έστελναν οι δήμοι στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου νομιμότητας, αναβάλλονται. Επιλαμβάνεται του ζητήματος η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία σύντομα θα λάβει μια απόφαση, που θα είναι δεσμευτική και θα εφαρμόζεται από όλους τους επιτρόπους στη χώρα για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορεί άλλοι επίτροποι να εγκρίνουν κι άλλοι να απορρίπτουν τα εντάλματα».

Σε κάθε περίπτωση οι περίπου 1.600 συμβασιούχοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης βιώνουν με αγωνία αυτές τις μέρες, καθώς περιμένουν αφενός την παράταση των συμβάσεών τους ως το τέλος του έτους, αλλά και την πληρωμή των οφειλομένων, όπως δήλωσαν στη Voria.gr.

Οι προσωρινές διαταγές για να λάβουν κάποια χρήματα έναντι οι συμβασιούχοι αποδείχτηκαν σωτήριες για εκατοντάδες οικογένειες τις μέρες του Πάσχα. Όμως το ζήτημα παραμένει.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμαρχοι που απασχολούν συμβασιούχους κρίνουν σκόπιμη την παραμονή τους στην εργασία, ενώ υπάρχουν και πολλοί δήμοι, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν τα... μπερδέματα προτιμούν να απασχολούν ελάχιστους συμβασιούχους. Οι συμβάσεις ποικίλουν μεταξύ δύο και οχτώ μηνών, όμως οι περισσότεροι συμβασιούχοι παραμένουν ακόμη και πάνω από 24 μήνες (με συνεχείς ανανεώσεις) στη δουλειά τους. Ορισμένοι δήμαρχοι θεωρούν ότι ορισμένοι βρήκαν μια μέθοδο για να βρουν μόνιμη εργασία όχι όμως με τις κανονικές διαδικασίες, αλλά δια της πλάγιας οδού...

Οι συμβασιούχοι ανά δήμο

Ο δήμος με τους περισσότερους συμβασιούχους στο νομό είναι ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα. Κυρίως στην καθαριότητα, όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι ή ως εργάτες και ανειδίκευτοι για εργασίες σε τεχνικά έργα, οδοκαθαρισμό, πράσινο κτλ.

Σχεδόν 400 συμβασιούχους έχει ο δήμος Παύλου Μελά, οι οποίοι όμως δεν αντιμετώπισαν προβλήματα πληρωμών, όπως τόνισε ο δήμος.

Οι περίπου 40 συμβασιούχοι του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, πληρώθηκαν έναντι με προσωρινή διαταγή (1.000 ευρώ ο καθένας), όμως οι παραμένουν οφειλές. «Οι συμβάσεις ανανεώθηκαν. Τους χρειαζόμαστε τους συμβασιούχους. Επειδή καθυστέρησαν κάποιες πληρωμές από το ΕΣΠΑ είπαμε ως δήμος να δώσουμε εμείς τα χρήματα για να κάνουν γιορτές οι άνθρωποι και να τα εισπράξουμε μετά από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, μας επέστρεψαν αθεώρητα τα εντάλματα από τον επίτροπο, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι άνθρωποι για τρεις μήνες. Δεν είναι σωστό να κολλάμε στο γράμμα του νόμου. Τι θα άλλαζε αν πληρώνονταν και έκαναν Πάσχα;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούλας.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης δήλωσε ότι οι 42 συμβασιούχοι πληρώνονται κανονικά και η σύμβαση τους παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2017. Ο ίδιος δήμος στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ απασχολεί 209 άτομα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, στο δήμο υπάρχουν δυο ομάδες οχταμηνιτών, οι οποίες συνολικά αριθμούν 82 άτομα, που πήραν παράταση στις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017 και είναι πληρωμένοι.

Σαράντα συμβασιούχους (11 του 2014 και 29 του 2016) απασχολεί ο δήμος Θέρμης οι οποίοι είναι πληρωμένοι, 25 ο δήμος Νεάπολης – Συκεών και 90 ο δήμος Δέλτα. Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε ότι «όσοι είναι κοντά στη συμπλήρωση 24μήνου παραμονής στην εργασία τους σταματάνε. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική των κομματικών στρατών και των ρουσφετιών. Υπάρχουν και νόμοι. Οι συμβασιούχοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι πιάνουν δουλειά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάποιοι άνεργοι όταν βλέπουν μια προκήρυξη για οχτάμηνη απασχόληση δεν κάνουν καν αίτηση, ψάχνοντας για μια πιο μόνιμη δουλειά. Κάποιοι όμως σκέφτονται πονηρά και βλέπουν μπροστά τους μονιμοποίηση. Αυτή η νοοτροπία αντίκειται στο Σύνταγμα, αντίκειται στο νόμο (τις προβλέψεις της σύμβασης), και στην ηθική απέναντι στις στρατιές των ανέργων που ψάχνουν για ένα μεροκάματο».

Με καθυστερήσεις περίπου τριών μηνών λόγω μη θεώρησης των τιμολογίων από τον επίτροπο είναι οι περίπου 80 συμβασιούχοι στο δήμο Λαγκαδά. Αντιθέτως, χωρίς καθυστερήσεις στις πληρωμές τους είναι οι 17 συμβασιούχοι καθαριότητας στο δήμο Θερμαϊκού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης.

Χωρίς προβλήματα είναι οι οχτώ συμβασιούχοι του δήμου Βόλβης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Διαμαντή Λιάμα, όπως και οι τέσσερις συμβασιούχοι (εξειδικευμένο προσωπικό) του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Μόλις τρεις είναι οι συμβασιούχοι του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ ο δήμος Ωραιοκάστου, όπως είπε ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης, ξεπέρασε το πρόβλημα των 56 συμβασιούχων με την συναίνεσή του στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι ίδιοι.