Skip to main content

Ανάσα για τους εξαγωγείς - Στη Βουλή το ν/σ για τις πιστοποιήσεις

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που συζητείται με την διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΕΚ.

Η διευκόλυνση και η ενίσχυση των εξαγωγών είναι ο στόχος του νομοσχεδίου  που αφορά τη Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και το οποίο εναρμονίζει το σύστημα πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων στα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση, επί της αρχής, του νομοσχεδίου. 

Eίχε προηγηθεί παρέμβαση των εξαγωγικών φορέων με πρώτο τον ΣΕΒΕ (δείτε εδώ), ο οποίς είχε κρούσει καμπανάκι για τον άμεσο κίνδυνο της αυτόματης κατάργησης της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης στη χώρα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που συζητείται με την διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, αφού ακούσουν τους φορείς που έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, σήμερα το απόγευμα.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συσταθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας και με την εμπλοκή των αρμόδιων φορέων θα εξεταστούν και θα συνδιαμορφωθούν οι προτάσεις για την εξυγίανση του όλου συστήματος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αποσοβεί τον κίνδυνο να μην αναγνωρίζεται από τις 27 Απριλίου ο ΕΣΥΔ ως ευρωπαϊκός οργανισμός διαπιστεύσης, με συνέπεια να μην αναγνωρίζονται και τα ελληνικά πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν τα προς εξαγωγής προϊόντα και υπηρεσίες από τις ελληνικές εταιρείες πιστοποιήσης.