Skip to main content

Λύση δίνεται στη σύνδεση του Καλοχωρίου με τον άξονα ΠΑΘΕ

Οι αρμόδιοι κλήθηκαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, για να προχωρήσει απρόσκοπτα και η κατασκευή του Κ16, που είναι από τα σημαντικότερα οδικά έργα

Λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τη σύνδεση της περιοχής του Καλοχωρίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με τον άξονα ΠΑΘΕ (εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών), στην περιοχή του κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16), δόθηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην έδρα της ΠΚΜ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Ευστάθιος Αβραμίδης, οι διευθυντές των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αγγελική Ωραιοπούλου και Παρασκευάς Χατζηπαρασκευάς, εκπρόσωπος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Το πρόβλημα της σύνδεσης του Καλοχωρίου με την Αθήνα επρόκειτο να αντιμετωπιστεί από την κατασκευή της γέφυρας που συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τον άξονα ΠΑΘΕ. Γι’ αυτό και η σύνδεση αυτή δεν προβλεπόταν στον υπό κατασκευή ανισόπεδο κόμβο Κ16. Επειδή όμως η κατασκευή της γέφυρας καθυστερεί, οι αρμόδιοι κλήθηκαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, για να προχωρήσει απρόσκοπτα και η κατασκευή του Κ16, που είναι από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Θεσσαλονίκης.

Η λύση που υιοθετήθηκε προβλέπει την κατασκευή παράκαμψης 1.600 μέτρων, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν από το Καλοχώρι προς την Αθήνα, να φτάνουν στην οδό 26ης Οκτωβρίου και μέσω του κόμβου των ΚΤΕΛ Μακεδονίας να εισέρχονται στον άξονα ΠΑΘΕ. Όσοι κατευθύνονται από την Αθήνα προς το Καλοχώρι θα εξυπηρετούνται από τον Κ16.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς κατέθεσαν μια σοβαρή πρόταση για την αποκατάσταση του προβλήματος, η οποία είναι υλοποιήσιμη άμεσα. Αυτή την πρόταση εξετάσαμε σήμερα, μαζί με τους Δημάρχους και υιοθετήσαμε τη λύση της παράκαμψης, ώστε να διευκολύνουμε την επικοινωνία του Καλοχωρίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά κυρίως τους δυο Δημάρχους, Γιάννη Μπουτάρη και Ευθύμιο Φωτόπουλο για την άψογη συνεργασία τους και την υιοθέτηση της βέλτιστης λύσης, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας, που θα συνδέει το λιμάνι με τον ΠΑΘΕ. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κυκλοφορίας στην περιοχή του Κ16, κάτι που επιτυγχάνεται με τη λύση που συμφωνήσαμε και θα υλοποιηθεί το αργότερο ως το τέλος του Νοεμβρίου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Ευστάθιος Αβραμίδης, σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συντονισμένες προσπάθειες κατόρθωσε να ξεπεράσει τα προβλήματα χρηματοδότησης της κατασκευής του Κ16 και αφού ολοκληρωθεί και η παράκαμψη, οι εργασίες ολοκλήρωσης για το σημαντικό αυτό έργο υποδομής της Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν αμέσως».

Ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος επισήμανε πως «η λύση που δίνεται είναι η καλύτερη δυνατή, διότι αφενός είναι οικονομική, αφετέρου η κατασκευή της παράκαμψης είναι πολύ σύντομη και δε θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Το πρόβλημα της σύνδεσης του λιμανιού, της βιομηχανικής περιοχής και του Καλοχωρίου με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, αλλά και για όλη τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, το οποίο θα εξυπηρετήσει προσωρινά τις κυκλοφοριακές συνδέσεις, καθώς η οριστική λύση θα δοθεί με την ολοκλήρωση της γέφυρας που συνδέει την Αθήνα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’. Θέλω να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της περιοχής τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όπως και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ο Κ16, που αποκαθιστά όλες τις συνδέσεις στην είσοδο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Η παράκαμψη μέσω της οποίας θα συνδέεται το Καλοχώρι, η ΒΙΠΕ και το λιμάνι της πόλης με τον ΠΑΘΕ είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η ολοκλήρωση της γέφυρας που συνδέει το λιμάνι με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Η προσωρινή λύση που δίνεται θα αποκαταστήσει σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας στην περιοχή και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη κατασκευή του κόμβου της Λαχαναγοράς».