Skip to main content

Λιου σε Τσίπρα: Να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε «την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιού για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς  η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Ο κ. Λιού συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.

Ο κ. Λιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, «προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη ώστε η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της».

Παράλληλα, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε «την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Τέλος, οι δυο άνδρες συζήτησαν και το πώς το ΔΝΤ θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.