Skip to main content

Λιού σε Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε: Τελειώνετε με την αξιολόγηση

O Αμερικανός ΥΠΟΙΚ τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, ενώ μίλησε για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συναντήθηκε ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών, Τζαν Λιού, ζητώντας του να τελειώνει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Επί της ουσίας, το θέμα της Ελλάδας ήταν το βασικό στην συνάντηση Λιου - Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Λιου έδειξε ξανά μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα, και επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο που έγινε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας.

Ο υπουργός Λιου αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, το ΔΝΤ και η Ελλάδα έχουν ακόμη αξιοσημείωτη δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα και υπογράμμισε την σημασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έγκαιρα.

Επίσης είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην συνεδρίαση της G20 στην Σανγκάη και του υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι την δέσμευση για να μπει το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας μέσω μιας ελάφρυνσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Λιου αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και η Ελλάδα έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν, αλλά τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση.

Όπως μεταδίδει το MNI, οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα τις προοπτικές των οικονομιών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την εφαρμογή πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν το έλλειμμα ζήτησης, θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα αυξάνουν τα εισοδήματα.