Skip to main content

Λιονή: «Τέλος στο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών»

«Μέλημά μας είναι να γίνει ένα έργο, στο οποίο δε θα είναι αντίθετοι οι πολίτες. Επενδύουμε στην υπευθυνότητα και στη διάθεση συνεννόησης», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδον
«Μέλημά μας είναι να γίνει ένα έργο, στο οποίο δε θα είναι αντίθετοι οι πολίτες. Επενδύουμε στην υπευθυνότητα και στη διάθεση συνεννόησης», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, αναφερόμενη στο ΧΥΤΥ Σερρών.

Νωρίτερα η κ. Λιονή συναντήθηκε με τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, Γιώργο Δημόπουλο, που ήταν σύμβουλος των κατοίκων της περιοχής Σκοτούσσας Σερρών, όπου έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ Σερρών.

Η κ. Λιόνη σχολιάζοντας το ΧΥΤΥ Σερρών είπε ότι «το έργο είναι φιλοπεριβαλλοντικό και πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωσή μας να τελειώσουμε με το απαράδεκτο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας, Γιώργος Τσίγκρος, η διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης, Αγγελική Ωραιοπούλου, καθώς και τεχνικά στελέχη του ΠΕΠ και της Περιφέρειας, αρμόδια για το έργο.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε γόνιμη από όλες τις πλευρές και, όπως δήλωσε η κ. Λιονή, έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε απέναντι στους τοπικούς φορείς και τους πολίτες του Νομού Σερρών να εξεταστεί αναλυτικά το ζήτημα του ΧΥΤΥ, προκειμένου μέσα από δημόσια διαβούλευση και με πλήρη διαφάνεια να επιλεχτεί η βέλτιστη λύση και να υλοποιηθεί το κρίσιμο έργο για την περιοχή και για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Καταλήγοντας η κ. Λιονή επεσήμανε ότι εξετάστηκαν όλες οι παρατηρήσεις του κ. Δημόπουλου επί της μελέτης χωροθέτησης, παρουσιάστηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας πρόσθετα στοιχεία, στα οποία λαμβάνονται υπόψη όλες οι ενστάσεις και θέσεις που έχουν διατυπωθεί από τις τοπικές αρχές και την κοινωνία και κοινή διαπίστωση ήταν πως ΧΥΤΥ μπορεί να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει παντού, αρκεί απαρεγκλίτως να τηρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θα επιδιώξω συνάντηση με τους γεωλόγους που πραγματοποίησαν τη μελέτη χωροθέτησης, ώστε να έχουμε αναλυτικά τις απόψεις τους και ακολούθως θα ενημερώσω το Δήμαρχο, το Νομάρχη και τους κατοίκους της περιοχής. Στόχος μας είναι να λάβουμε από κοινού τις αποφάσεις, με συνεργασία και με σεβασμό σε όλες τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και στην ανάγκη υλοποίησης του έργου».