Skip to main content

«Λιμνάζουν» ιδιωτικά κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις ΑΠΕ

Σε αναζήτηση ευνοϊκότερων επενδυτικών προορισμών, κυρίως προς την Ανατολική Ευρώπη, «στρέφονται» ολοένα και περισσότερο τα ιδιωτικά κεφάλαια των ελληνικών και των ξένων επιχειρήσεων, που «κουράζονται»
Σε αναζήτηση ευνοϊκότερων επενδυτικών προορισμών, κυρίως προς την Ανατολική Ευρώπη, «στρέφονται» ολοένα και περισσότερο τα ιδιωτικά κεφάλαια ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πότε θα δεήσει η πολιτεία να διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Υπάρχουν 2,5 δισ. ευρώ, ιδιωτικά κεφάλαια, που ήταν παρκαρισμένα στην Ελλάδα, αλλά σιγά – σιγά διοχετεύονται σε άλλες χώρες», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, και αφού διευκρινίζει ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται και η τραπεζική μόχλευση, προσθέτει πως υπό αυτή την έννοια, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν έχει να κάνει με το «τι γίνεται με τις ΑΠΕ στην Ελλάδα;», αλλά με το «τι δεν γίνεται στην Ελλάδα;».

Από τη Θεσσαλονίκη όπου και βρέθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Γιώργος Περιστέρης ξεκαθάρισε πως με τις συνθήκες που επικρατούν «γίνονται κάποιες επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, αλλά με ρυθμούς υποδεκαπλάσιους από ό,τι θα έπρεπε». Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, έλκει τις ρίζες του στο γεγονός ότι την προηγούμενη 5ετία κανείς δεν ενδιαφερόταν να λύσει προβλήματα όπως η γραφειοκρατία ή η αδειοδότηση επιχειρήσεων, που θα επέτρεπε την εκδήλωση μιας σειράς επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Για τις αδειοδοτήσεις ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός, καθώς έκανε λόγο για «παρασύστημα εμπορίας αδειών» και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να σοβαρευτούν διότι «δεν μπορεί όποιος περνά από έξω για να υποβάλλει αίτηση να την παίρνει χωρίς να έχει υλοποιήσει οποιαδήποτε επένδυση κι όχι μόνο ενεργειακή. Αυτός ο άνθρωπος είναι προφανές πως θέλει την άδεια να την πουλήσει. Τι να την κάνει άλλο;». Στο σημείο αυτό δε, ο κ. Περιστέρης κάλεσε την κυβέρνηση «να αρχίσει να λειτουργεί», ενώ ειδική αναφορά έκανε και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία «έχει μείνει ακέφαλη και έχει μαζέψει πάρα πολλές αιτήσεις που έχουν μείνει στο ντουλάπι εδώ και περίπου έναν χρόνο». Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΕΠ δεν αφορά μόνο σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά προέρχεται και από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. «Οι Ιταλοί αγοράζουν αιολικά πάρκα από μεσάζοντες», ήταν η αποστροφή του κ. Περιστέρη, στην προσπάθειά του να καταδείξει τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές και τους τρόπους που μετέρχονται για να τις ξεπεράσουν. Ωστόσο, πολλοί, πλέον, δεν μπορούν να περιμένουν.

«Θα είχαμε κανέναν λόγο να τρέχουμε στην Πολωνία, όταν έχουμε τόσο μεγάλο αντικείμενο στην Ελλάδα, να στέλνουμε κάθε μήνα τόσα λεφτά, με αυτή την τραπεζική κατάσταση, αν δεν υπήρχαν προβλήματα;», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος κι αφού σημείωσε ότι εκτός από την Πολωνία, με καλούς, σχετικά, ρυθμούς αναπτύσσεται και η βουλγαρική αγορά ΑΠΕ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «υπάρχει ένα νομοσχέδιο από την καινούρια κυβέρνηση που λένε ότι θα πάει στη Βουλή. Να δούμε; Αν θα πάει πολλά πράγματα φαίνεται ότι θα τα ξελασπώσει».