Skip to main content

Λιμενικό: Βελτιωμένη η εικόνα της απορρύπανσης στον Σαρωνικό

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμενικού, στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και παρατηρείται καθημερινά βελτίωση

Βελτιωμένη είναι η εικόνα που προκύπτει από την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, σύμφωνα με το Λιμενικό.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και παρατηρείται καθημερινά βελτίωση. Επιχείρησαν συνολικά 134 άτομα, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με μηχανικά μέσα προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή «Θεατράκι» συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού των βράχων, ενώ επιχείρησαν και δύτες προς καθαρισμό του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο 25 ατόμων ιδιωτικής εταιρείας. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών στην περιοχή της Ν.Δ.Α. και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ αναμένεται πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των ακτών ολόκληρης της περιοχής της Πειραϊκής, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση, η γενικότερη εικόνα της ακτογραμμής παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση καθώς έχουν και εδώ ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού της, ενώ αναμένεται ομοίως πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών τις επόμενες ημέρες.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α' και Β' Αλίπεδο, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 19 ατόμων, με τη χρήση μηχανικών μέσων. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, 45 ατόμων συνολικά, εκτέλεσε εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν από 53 άτομα, συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα αλλά και ο έλεγχος του βυθού από 4 δύτες. Η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση και αναμένεται, ομοίως, ολοκλήρωση των εκτελούμενων εργασιών καθαρισμού σύντομα.

Στην εγκατάσταση "Αστέρας Γλυφάδας", η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση. Επιχείρησε συνεργείο 29 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, με βυτιοφόρα οχήματα και πιεστικά μηχανήματα, ενώ 5 δύτες διενήργησαν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού. Επιχείρησε, επίσης, ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.

Τέλος, επιχείρησαν ένα  σκάφος απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τρία ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Καθώς η επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου προχωρεί αποτελεσματικά και στο μέτρο που τα πετρελαιοειδή έχουν μειωθεί σημαντικά στις παραλίες και στη θάλασσα, αποφασίστηκε το Συντονιστικό Όργανο της επιχείρησης να συνεδριάζει 3 φορές την εβδομάδα.