Skip to main content

Λήγει σήμερα η προθεσμία των δανειστών: Κλείστε 5 μέτωπα για τη δόση

Από χθες η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες που χωρίζουν την Ελλάδα από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Προθεσμία έως σήμερα έδωσε το EuroWorking Group στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να απελευθερώσει την δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Από χθες η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες που χωρίζουν την Ελλάδα από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χθες το απόγευμα συγκρατημένα αισιόδοξα όσον αφορά τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Το EuroWorking Group δεν έδωσε τελικά χθες, την οριστική έγκριση για επιτυχή ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης. Αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα την επιβεβαίωση ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα έχουν επιλυθεί.

Τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η επένδυση για το χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.

Η ολοκλήρωση των πέντε προαπαιτούμενων θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το πράσινο φως και να δώσει το σήμα προς τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EMS) θα δώσει τη τελική του έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.  Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει και συνάντηση των μελών της ευρωομάδας εργασίας, στο Ελσίνκι.