Skip to main content

Λίγα τα 110 δισ. ευρώ, λέει η Goldman Sachs

Τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs κ. Ερικ Νίλσεν. Επιπλέον, «βλέπει» την πιθανότητα να χρειαστο
Τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs κ. Ερικ Νίλσεν, ο οποίος «βλέπει» την πιθανότητα να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίλσεν σε e-mail που έστειλε στους πελάτες της αμερικάνικης τράπεζας, είναι πλέον ξεκάθαρο από χθες πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα είναι «μόνον» 110 δισ. ευρώ, αντίθετα με ό,τι υπολόγιζε ο ίδιος, μετά και τις φήμες της περασμένης Πέμπτης , δηλαδή 135 δισ. ευρώ.

Ο οικονομολόγος τονίζει πως οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης που έχει η Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια είναι 150 δισ. ευρώ, έτσι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν καλύπτεται 100% από το πακέτο της ΕΕ-ΔΝΤ και κάποια στιγμή θα βγει και πάλι στις αγορές, πιθανότατα στο τέλος του δεύτερου έτους του προγράμματος. Το πρόγραμμα, όπως σημειώνει ο ίδιος, σίγουρα διασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως σημειώνει ο Νίλσεν, εντοπίζονται αρκετοί και σημαντικοί κίνδυνοι στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική αλλά και οικονομική και η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των μισθών και του ιδιωτικού τομέα κατά 15% περίπου, για να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της, και μέχρι 20% για να αρχίσει να «τρέχει» και πάλι πλεονάσματα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, που χρειάζονται για να μπορέσει να τα βγάλει εις πέρας με τις πληρωμές τόκων που οφείλει στους ξένους πιστωτές της.

Αυτό θα γίνει όπως υποστηρίζει ο ίδιος με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα κατά τουλάχιστον 15-20% και μετά την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με την ελπίδα πως η περίσσεια παραγωγική ικανότητα θα οδηγήσει τους μισθούς προς τα κάτω.

Ο οικονομολόγος τονίζει πως με την κρίση ρευστότητας του Μαΐου να έχει «λυθεί» πλέον, οι κίνδυνοι για το υπόλοιπο του 2010, του 2011 αλλά και για αργότερα είναι οι εξής τρεις: Η εφαρμογή του προγράμματος εν μέσω κοινωνικών αναταραχών, η ανάγκη για περαιτέρω σκληρά μέτρα, όταν και εάν το Ελληνικό ΑΕΠ αρχίσει να μην «αντιδρά» όπως αναμένεται σήμερα, και η ευρωπαϊκή έγκριση της δεύτερη φάσης του πακέτου, η οποία θα ενταχθεί στον δημοσιονομικό λογαριασμό των χωρών, των επόμενων δύο χρόνων.