Skip to main content

Liberation: Η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι πολίτες πεθαίνουν από λιτότητα

Μια ζοφερή εικόνα για την Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για τη φοροκαταιγίδα που θα πέσει δημοσιεύει η Liberation.

Μια ζοφερή εικόνα για την Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για τη φοροκαταιγίδα που θα πέσει στους Ελληνες, δίνει η ειδική απεσταλμένη της γαλλικής Liberation στην Αθήνα.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Στο κέντρο της Αθήνας, η πισίνα του Χίλτον είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες της ελληνικής πρωτεύουσας. Την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν εκεί κάποιες απρόσμενες σιλουέτες, με κοστούμι, γραβάτα και ταγέρ, αλλά δεν έμοιαζαν με πελάτες που αναζητούν ένα after τα ξημερώματα. Ηταν οι εκπρόσωποι των δανειστών που πήγαν για να "πάρουν μια ανάσα", μετά από μια ατελείωτη και δύσκολη νύχτα διαπραγματεύσεων, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο. Οπως συνήθως.

Δραματική επανάληψη

Μια κρίση κρύβει μια άλλη κρίση: στην Ελλάδα, η κρίση των προσφύγων βρίσκεται στο προσκήνιο από τον Ιανουάριο και φέρνει σε δεύτερη μοίρα την οικονομική κρίση, που είχε κρατήσει με κομμένη την ανάσα όλη την Ευρώπη το 2015. Ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν ένα deja vu από την περσινή χρονιά...

«Οι Ελληνες έχουν απογοητευθεί και ζουν μέρα με τη μέρα» διαπιστώνει Αθηναίος που διατηρεί την ανωνυμία του. Κάτω από έναν σχεδόν καλοκαιρινό ήλιο, οι καφετέριες είναι γεμάτες, «αλλά το πλήθος είναι οφθαλμαπάτη -οι περισσότεροι καταναλωτές μένουν επί ώρες με μια μπύρα ή έναν καφέ».

Στις συζητήσεις ελάχιστοι υποστηρίζουν ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απορρίπτουν -όπως πάντα- το ΔΝΤ και την Ευρώπη. Τα μαθήματα ηθικής που κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμβούλεψε τους Ελληνες «να σταματήσουν να σέρνουν τα πόδια περιμένοντας να διορθωθούν από μόνα τους τα πράγματα», δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό...

Πώς επιβιώνει η Ελλάδα χωρίς χρήματα

Το ερώτημα παραμένει: πώς επιβιώνει η Ελλάδα χωρίς ούτε ένα ευρώ οικονομική βοήθεια; Πριν από έναν χρόνο, το ελληνικό σίριαλ έδειχνε να οδηγεί σε ένα σενάριο καταστροφής σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία σε πρόγραμμα. Τον Ιούλιο του 2015 οι κάμερες ολόκληρου του πλανήτη ήταν στραμμένες στην Αθήνα και προδιέγραφαν τα χειρότερα, με κλειστές τις τράπεζες και τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.

Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα, με μια διαπραγμάτευση που κρατάει επτά μήνες και η Ελλάδα μένει μακριά απο τις αγορές. «Η Ελλάδα επιβιώνει γιατί οι κάτοικοί της πεθαίνουν» σημειώνει ο αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής και εξηγεί ότι η χώρα αντέχει γιατί υπάρχει φοροκαταιγίδα: μια πλημμύρα φόρων που φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.

«Πάνω από 15 δισ. μπήκαν στα ταμεία το 2015 και αυτό δίνει πίστωση χρόνου» προσθέτει ο Σεφερτζής. Εξάλλου, 813 εκατομμύρια ομόλογα αγοράστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αλλά αυτή η ανάσα δεν δείχνει να κρατάει για πολύ.

«Το χρήμα από φόρους τελειώνει, καθώς και τα μετρητά που οι άνθρωποι κρατούσαν στο σπίτι. Προσθέστε σε αυτά ότι έρχονται οι νέες δόσεις προς τους δανειστές».
Το νέο μπρα ντε φερ που εξελίσσεται μεταξύ δανειστών και Αθήνας δεν γίνεται σε καλές συνθήκες για την Ελλάδα, η οποία είναι εξουθενωμένη από τα συνεχή τελεσίγραφα. Οπως σημείωνε και γνωστή καθημερινή εφημερίδα πρόσφατα, "η πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα δεν είναι παρά ένα συνεχές σοκ"».