Κυριακή 27 Μαΐου 2018
x

ΛΕΣΒΟΣ: ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ 130 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΙΑ

Από τις σκληρές συνθήκες του χιονισμένου καταυλισμού στη Μόρια, 130 ευάλωτα άτομα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Μυτιλήνης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο εταίρος της Ηλιαχτίδα έχουν αρχίσει την μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, σε ξενοδοχεία της Λέσβου. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές και που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις χιονοπτώσεις και το δριμύ κρύο.

Η ρύθμιση αποτελεί μέρος ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα στα άτομα που μεταφέρονται βρίσκονται έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.

Για τους ανθρώπους που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν εγκατασταθεί και προετοιμασίες γίνονται για την τοποθέτηση άλλης μίας ώστε να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους. Άμεσες λύσεις είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί, για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Το Δεκέμβριο του 2016, η Αρμοστεία προσέφερε στέγη σε πάνω από 330 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη τα οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ Ηλιαχτίδα, Άρσις και Πράξις, και συνεχίζει να βοηθάει τις αρχές στη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, περίπου 740 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο σε δομές στην ενδοχώρα που διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία ή η κυβέρνηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ