Skip to main content

Λέσβος: Διαμαρτυρία προσφύγων για καθυστερήσεις στις αιτήσεις ασύλου

Μαζί τους είχαν τις σκηνές και τους υπνόσακους καθώς και τους ταξιδιωτικούς τους σάκους υποδηλώνοντας ότι αποχωρούν από το hot spot.

Αναστάτωση προκάλεσαν ομάδες περίπου 80 αντρών ιρακινής και συριακής καταγωγής που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαμονής τους στο hot spot της Μόριας και για τις πολύμηνες, όπως υποστηρίζουν, καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι περίπου 80 άντρες έφυγαν σταδιακά από το hot spot της Μόριας και στο ύψος του Καρά Τεπέ ενοποιήθηκαν σε μια ομάδα που πορεύονταν προς την πόλη της Μυτιλήνης. Μαζί τους είχαν τις σκηνές και τους υπνόσακους καθώς και τους ταξιδιωτικούς τους σάκους υποδηλώνοντας ότι αποχωρούν από το hot spot.

Στην περιοχή Επάνω Σκάλα, στη βόρεια είσοδο της πόλης διμοιρία των ΜΑΤ τους σταμάτησε με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία που διήρκεσε περί τις δυο ώρες.

Περίπου στις 13.00 χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και τρέχοντας έφυγαν σε διάφορες κατευθύνσεις, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κατευθυνθούν σε στόχους που θεώρησαν πως είχαν οι διαμαρτυρόμενοι, με πρώτο αυτόν της πλατείας Σαπφούς, απ’ όπου θα ξεκινήσει η αυριανή παρέλαση και όπου θεωρήθηκε ότι οι διαμαρτυρόμενοι θα συγκεντρώνονταν.

Τελικά οι Σύροι και οι Ιρακινοί κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου ανασυγκροτήθηκαν και κατέλαβαν την είσοδο του επιβατηγού λιμανιού, παρεμποδίζοντας την είσοδο σε αυτό. Περίπου στις 14.00 το μεσημέρι και μετά από παρέμβαση των λιμενικών, όλοι μαζί άρχισαν να αποχωρούν και οργανωμένα να υποχωρούν προς το hot spot της Μόριας όπου και αυτή την ώρα πλησιάζουν.