Skip to main content

Έγκριση από το ΔΝΤ αναμένουν οι Ευρωπαίοι για την εκταμίευση της δόσης

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για ξεκλείδωμα της δόσης το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας - Ποιες είναι οι εκκρεμότητες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να διευθετηθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει κοινοτική πηγή, την οποία επικαλείται το naftemporiki.gr, υπάρχει αισιοδοξία για την τελική έκβαση, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν εκπληρωθεί από ελληνικής πλευράς όλες οι σημαντικές προαπαιτούμενες δράσεις, και απομένουν ακόμη να γίνουν κάποια μικρότερα πράγματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από πλευράς των δανειστών ήταν η αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη εννέα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και η κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Το πρώτο συνέβη την περασμένη Πέμπτη, ενώ παραμένει το δεύτερο, εκκρεμότητα, η οποία αναμένεται να ρυθμιστεί νομοθετικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι Ευρωπαίοι αναμένουν την επιβεβαίωση του ΔΝΤ ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να περάσει η διαδικασία στην τελευταία φάση, δηλαδή στην εκταμίευση της δόσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, κατέληξε.

Η εκτίμηση που επικρατούσε χθες ήταν ότι η εκταμίευση θα αποφασιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.