Skip to main content

Λειτουργία μονάδας του ΥΠΟΙΑΝ στη Θεσσαλονίκη

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει το οργανόγραμμα λειτουργίας της επιχειρησιακής μονάδας ανάπτυξης του ΥΠΟΙΑΝ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τ
Εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίζει το οργανόγραμμα λειτουργίας της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, Μάρκο Μπόλαρη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος ΣΕΒΕ , ο κ. Μπόλαρης γνωστοποίησε ακόμη ότι το Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει και η στελέχωση της Μονάδας.

Όπως είπε ο υφυπουργός, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα γίνει πρόσκληση για μετατάξεις υπαλλήλων, με την ελπίδα η στελέχωση της μονάδας να προχωρήσει μέσα στο Νοέμβριο.

Η εν λόγω μονάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπόλαρης, θα διαχειρίζεται την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μεταξύ άλλων, θα κληθεί να «τρέξει» ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και να διαχειριστεί συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ιδιωτικές επενδύσεις και αναπτυξιακές πολιτικές για τα λιμάνια και την καινοτομία, ενώ θα υποστηρίζει και θα προωθεί τις διακρατικές οικονομικές σχέσεις με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, την άμεση ενεργοποίηση της Επιχειρησιακής Μονάδας, με εξειδίκευση αρμοδιοτήτων και διασφάλιση πόρων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς.

Σημείωσε μάλιστα ότι, με δεδομένο ότι η σύσταση της μονάδας και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον κ. Μπόλαρη καθυστέρησαν πολλούς μήνες, «θα πρέπει τώρα να επιταχυνθεί η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της και η διασφάλιση των αναγκαίων, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων».

Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, έμπρακτη απόδειξη της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του ΥΠΟΙΑΝ θα αποτελέσει η σύσταση -υπό την ομπρέλα της Μονάδας- γνωμοδοτικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την υποβολή, αξιολόγηση και έγκριση επενδυτικών σχεδίων άνω των 3 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν τη Β.Ελλάδα, κάτι που σήμερα γίνεται μέσω Αθήνας.

Ζήτησε, τέλος, να αναλάβει η Μονάδα πρωτοβουλία για διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τα Εθνικά Στρατηγικά Πλαίσια Αναφοράς (ΕΣΠΑ) άλλων κοινοτικών χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης. Ήδη ο ΣΕΒΕ προγραμματίζει σχετική εκδήλωση, στις 6 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, για το «ΕΣΠΑ» της Βουλγαρίας.