Skip to main content

Λείπει η ουσιαστική παιδεία στο θέμα του τσιγάρου

Το timing που δημιουργείται είναι το καλύτερο ως προς την διακοπή του καπνίσματος και αυτό φαίνεται και από δημοσιευμένες έρευνες που έδειξαν ότι περισσότεροι από 6 στους 10 καπνιστές και το 95% των μ
Αννα Σφέτκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Health & Life LTD

Πιστεύετε ότι κάτι θα αλλάξει με το νέο Νόμο

H ουσιαστική κοινωνική παιδεία είναι αυτό που μας λείπει περισσότερο όχι ο Νόμος. Ωστόσο η θέση σε ισχύ του από την 1η Ιουλίου 2009 πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.  Το timing που δημιουργείται είναι το καλύτερο ως προς την διακοπή του καπνίσματος και αυτό φαίνεται και από δημοσιευμένες έρευνες που έδειξαν ότι περισσότεροι από 6 στους 10 καπνιστές και το 95% των μη καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος  σε δημόσιους χώρους, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε  εστιατόρια και ταβέρνες. Επίσης το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.

Ποια σημεία κοινωνικής συνάθροισης αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
 
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως επίσης και χώροι εργασίας όπου οι μη καπνιστές δοκιμάζονται . 

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει τους χώρους εργασίας

Έως τα πάντα, αλλά αυτό εξαρτάται αφενός από την συνείδηση και αντίληψη της εκάστοτε εταιρίας αλλά και την επιβολή του νόμου. Όπως σας είπα όμως δεν στερούμαστε νόμων. Πέραν όμως των αυτονόητων ωφελειών για την υγεία των εργαζομένων υπάρχει σημαντική ωφέλεια στη παραγωγικότητα. Έχουμε εκτιμήσει ότι το μέσο κόστος για μια επιχείρηση ενός εργαζομένου με αμοιβή  800 ευρώ μηνιαίως ανάγεται σε 700 ευρώ ετησίως λόγω των διαλειμμάτων τσιγάρου…

Ποιο είναι λοιπόν το «κλειδί» για την αλλαγή του status quo σχετικά με το κάπνισμα στην χώρα μας;

Καταρχήν να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων καπνιστών και μη. Δυστυχώς για τους μη καπνιστές έως και σήμερα υπάρχει συνεχής καταπάτηση του δικαιώματός τους να μην καπνίζουν – παθητικά- ή να «καπνίζονται». Εμείς σαν Antismoking Centers φροντίζουμε να αφυπνίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους συμπολίτες μας όλων των ηλικιών αρχίζοντας από το σχολείο. Αναφορικά με αυτό σημειώνω την πρόσφατη παρουσίαση που κάναμε σε λύκειο της Καλαμαριάς, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών σε σχέση με τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Παιδεία λοιπόν χρειαζόμαστε που μάλιστα αρχίζει από το σπίτι και τους γονιούς με αντικαπνιστική συνείδηση. Όλοι μας ως γονείς δεν θέλουμε φυσικά το παιδί μας να εθιστεί σε κάποια εθιστική ουσία ούτε να εκτεθεί στους σχετιζόμενους με το κάπνισμα κινδύνους. Παρα ταύτα οι καπνιστές γονείς παρά την θέλησή τους δίνουν λάθος πρότυπο.

Πως μπορούν να βοηθήσουν τα Anti smoking Centers στην διακοπή του καπνίσματος;

Τα Antismoking Centers ενημερώνουν εδώ και 8 έτη, τους καπνιστές που επιθυμούν την μόνιμη διακοπή του καπνίσματος, και χρησιμοποιούν την μέθοδο elektromeridian kobra που αποδεδειγμένα βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος. Ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μάθει το βαθμό εθισμού του στην κλίμακα FAGESTROEM απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που προσφέρουμε στον ιστοχώρο μας www.antismokingcenter.gr ή να κάνει το βήμα για την διακοπή του καπνίσματος. Οι καπνιστές που μας επισκέφτηκαν έκοψαν κατά  πλειοψηφία το κάπνισμα από τις πρώτες μία, δύο επισκέψεις και προσέφεραν στους εαυτούς τους το πολύτιμο δώρο μιας υγιέστερης και ποιοτικότερης ζωής, αποσβένοντας το κόστος της μεθόδου διακοπής σε 3 μήνες κατά μέσο όρο.