Skip to main content

«Λευκός καπνός» για το Brexit

Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν την Παρασκευή το πρωί ιστορική συμφωνία αναφορικά με τα τρία προαπαιτούμενα των Βρυξελλών

Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν την Παρασκευή το πρωί ιστορική συμφωνία αναφορικά με τα τρία προαπαιτούμενα των Βρυξελλών προκειμένου να ξεκινήσει στις αρχές του 2018 η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το εμπορικό καθεστώς μετά το Brexit.

Μετά την αναπάντεχη ανατροπή της Δευτέρας, όταν η συμφωνία ανεστάλη λόγω των αντιρρήσεων των Ενωτικών Προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) στη διατύπωση του κειμένου, η σημερινή θετική εξέλιξη προκαλεί ανακούφιση σε Λονδίνο, Βρυξέλλες αλλά και Δουβλίνο.

Η βρετανική πλευρά συμφωνεί να καταβάλει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από 50 έως 65 δισ. ευρώ, εγγυάται ότι το νομικό καθεστώς των 3,5 εκατ. ευρωπαίων πολιτών παραμένει αναλλοίωτο και αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το 1 εκατ. Βρετανών που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μ. Βρετανία συμφωνεί επίσης να διατηρηθούν στην Ιρλανδία τα ανοιχτά σύνορα, Νότου και Βορρά, καθώς επίσης να μην εξαιρεθεί από την όποια τελική συμφωνία η Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια σαφής ένδειξη ότι το Λονδίνο πάει για το αποκαλούμενο «soft Brexit».

Ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο

Μοναδική μικρή υποχώρηση των Βρυξελλών παρατηρείται στο θέμα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βρετανία συμφώνησε να παραμείνει στο Δικαστήριο έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, αλλά μετέπειτα θα μπορεί να διαφοροποιείται σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρείται το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να προσφεύγουν στην Ανώτατη Ευρωπαϊκή Νομική Αρχή και μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Ουσιαστικά, η βρετανική πλευρά, έκανε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις, έσπασε τις κόκκινες γραμμές της και απέδειξε ότι παρά τις διαφορές τους οι Συντηρητικοί, είναι ρεαλιστές όταν πρόκειται για το μέλλον της χώρας.

Ανακούφιση επικρατεί στο μεταξύ από χθες βράδυ -που υπήρχαν και οι πρώτες ενδείξεις συμφωνίας- στον επιχειρηματικό κόσμο ενώ οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά, με τη στερλίνα να εκτινάσσεται κοντά στα προ του Δημοψηφίσματος επίπεδα.

Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle