Skip to main content

Le Monde: Σενάριο για πιθανό «άλμα» σε ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να υποχρεωθούν να περάσουν κατ' ευθείαν στη διαπραγμάτευση ενός τρίτου σχεδίου βοήθειας, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Η ιδέα για ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα, κερδίζει έδαφος», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Le Monde που αναφέρεται στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στα μέσα Μαΐου, «εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και μετά την εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος τον Ιούνιο».

Η συντάκτρια, Σεσίλ Ντικουτριέ, αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στη σειρά των αναβολών, που έγιναν στις οριακές ημερομηνίες που είχαν δοθεί από το Φεβρουάριο και μετά, καταλήγει ότι «και η 24 Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να είναι ακόμα ένα ενδιάμεσο στάδιο».

«Με αυτούς τους ρυθμούς, εάν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία στα μέσα Μαΐου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να περάσουν κατ' ευθείαν στη διαπραγμάτευση ενός τρίτου σχεδίου βοήθειας, χωρίς να έχει ξεκάθαρα ολοκληρωθεί το δεύτερο. Το σενάριο αυτό δεν είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά είναι ήδη σε μια γωνιά του μυαλού πολλών Ευρωπαίων ιθυνόντων», τονίζει η συντάκτρια.

«Οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής δεν προχωρούν, επειδή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι ελλιπή και οι δανειστές δε μπορούν να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση», αναφέρεται σύμφωνα με σχετική δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οποιαδήποτε άλλη προθεσμία, πλην αυτής του τέλους Ιουνίου, δεν θεωρείται σημαντική (από τους Ευρωπαίους), στοιχείο που έχει συμβάλλει στη μείωση των πιέσεων για την εύρεση συμφωνίας.

Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ (800 εκατ.) και εκτιμούν ότι η σημαντική ημερομηνία πληρωμής δόσης -που η μη εξυπηρέτησή της θα συνδεόταν με χρεοκοπία- είναι η 20η Ιουλίου, κατά την οποία θα επιστραφούν 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στο πιθανό «άλμα» σε ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας, η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων δε θα είναι απλή, εκτιμά η κ. Ντικουτριέ. Καταρχάς, διότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα δοθεί καμία απολύτως βοήθεια, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε σχέδιο, υποστηρίζει. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες επαναπροσδιορισμού των όρων πληρωμής του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το «άλμα», από το δεύτερο σχέδιο βοήθειας σε ένα τρίτο, ήταν ακριβώς αυτό που θέλησαν να αποφύγουν τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι, με την επιβολή στους Έλληνες ενός χρονοδιαγράμματος σταδιακών διαπραγματεύσεων.

Ήταν, άλλωστε, αυτό που ζητούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ανέλαβαν την εξουσία. Ήθελαν μάλιστα ένα δάνειο «γέφυρα», χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, για να «κρατήσουν» έως ότου ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο σχέδιο, εκτιμά.

Ένα τέτοια σενάριο θα τους επέτρεπε να «πουλήσουν» στους εκλογείς τους μια νέα συμφωνία, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τα υπογεγραμμένα από τον προκάτοχο του Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καταλήγει το δημοσίευμα.