Skip to main content

Λαβρόφ: Αδιέξοδη και χωρίς μέλλον η πολιτική Τραμπ στο Αφγανιστάν

Η Ρωσία λυπάται που η νέα στρατηγική που ανακοινώθηκε από την Ουάσινγκτον βασίζεται στις μεθόδους της καταφυγής στη βία, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «αδιέξοδη» και «χωρίς μέλλον» τη νέα πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στο Αφγανιστάν, διαπιστώνοντας ότι πάνω απ' όλα βασίζεται στην «καταφυγή στη βία».

Η Ρωσία «λυπάται που η νέα στρατηγική που ανακοινώθηκε από την Ουάσινγκτον βασίζεται πάνω απ' όλα στις μεθόδους της καταφυγής στη βία», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο δρόμος δεν έχει μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ, ο οποίος πήρε πίσω την προεκλογική του υπόσχεση οι αμερικανικές δυνάμεις να «εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», άνοιξε τον δρόμο τη Δευτέρα στην αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών των ΗΠΑ έως και 3.900 άνδρες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ενώ κλιμάκωσε την πίεση στο Πακιστάν, το οποίο κατηγόρησε ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο στους Ταλιμπάν.

Περίπου 8.400 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σήμερα ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο μιας διεθνούς δύναμης η οποία συνολικά διαθέτει 13.500 άνδρες με αποστολή την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στα στελέχη των αφγανικών δυνάμεων, οι οποίες μετρούν περίπου 190.000 άνδρες.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Μόσχα εφοδιάζει με όπλα τους Ταλιμπάν, κατά «παραβίαση των διεθνών κανόνων».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμαστε ότι υποστηρίζουμε κι ότι ακόμη-ακόμη εφοδιάζουμε με όπλα τους Ταλιμπάν», σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, πριν προσθέσει: «δεν παρουσιάστηκε καμιά απόδειξη για αυτό».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, η Μόσχα διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν απλά και μόνο για να υπάρχουν εγγυήσεις για «την ασφάλεια των πολιτών και των θεσμών της Ρωσίας» στο Αφγανιστάν, και τους «καλεί για διάλογο με την κυβέρνηση» της Καμπούλ.

Η Μόσχα έχει εκτιμήσει επανειλημμένα ότι οι Ταλιμπάν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο» για να βρεθεί λύση στον αφγανικό πόλεμο, καθώς οι μάχες κλιμακώνονται και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εδραιώνεται.

Στα τέλη Μαρτίου ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, είχε επίσης υποστηρίξει πως η Μόσχα «πιθανόν» παρέχει υλική υποστήριξη στους Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, είχε προσάψει τον Φεβρουάριο στη Ρωσία την κατηγορία ότι δίνει «επιρροή και νομιμοποίηση» στους Ταλιμπάν, επειδή στρέφεται εναντίον των σχεδίων του NATO για τη χώρα αυτή.