Skip to main content

«Λαβράκια» βγάζουν τελωνειακοί και εφοριακοί στον Προμαχώνα

Στις δύο πρώτες εβδομάδες που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα των ελέγχων έχουν διαπιστωθεί τριπλάσιες παραβάσεις από τις συνήθεις μέχρι σήμερα.

Πραγματικά «λαβράκια» αποκαλύπτουν τις τελευταίες 15 ημέρες οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα μικτά κλιμάκια τελωνειακών και εφοριακών μέσω των αντιγράφων παραστατικών διακίνησης προϊόντων.

Ο στόχος των ελέγχων είναι διπλός:

Πρώτον, εάν τα εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα είναι νόμιμα. Εάν δηλαδή στα φορτηγά υπάρχουν τα προϊόντα που αναγράφονται στα παραστατικά ή κάτι άλλο ή τα προϊόντα που αναγράφονται και κάτι άλλο. 

Δεύτερον, εάν ισχύει ο τόπος προορισμού που αναγράφουν τα παραστατικά ή εάν τελικά τα προϊόντα καταλήγουν αλλού. Για να διαπιστωθεί αυτό γίνονται διασταυρώσεις με τους αποδέκτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που είχε την πρωτοβουλία των ελέγχων, στις πρώτες δύο εβδομάδες που εφαρμόζεται στο τελωνείο του Προμαχώνα πιλοτικά το πρόγραμμα των ελέγχων έχουν διαπιστωθεί τριπλάσιες παραβάσεις από τις συνήθεις μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη διαπίστωση πολύ απλά σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο γι’ αυτό στόχος της ΓΓΔΕ είναι να επεκταθούν οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα σε όλους του οδικούς συνοριακούς σταθμούς της χώρας.

Στην ουσία ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έκανε αποδεκτό το αίτημα πολλών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος να διεξάγονται οι συγκεκριμένοι έλεγχοι. Κι αυτό διότι όπως διαπιστώνουν οι παράγοντες της αγοράς μετά την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι περιοχές της Β. Ελλάδος έχουν κατακλειστεί από προϊόντα χαμηλών προδιαγραφών, που «περνούν» στην Ελλάδα χωρίς στην ουσία να καταγράφονται και φυσικά χωρίς να επιβαρύνονται με τις νόμιμες επιβαρύνσεις. Πρόκειται για περιπτώσεις λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, που λειτουργούν διαβρωτικά στην αγορά καθώς νοθεύουν πολλαπλώς τον ανταγωνισμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύονται επικίνδυνα για τους χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δομικών υλικών, που –σύμφωνα με καταγγελίες- κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, από τσιμέντο και τούβλα, μέχρι κουφώματα, είδη υγιεινής και συστήματα κουζίνας, τα οποία παράγονται χωρίς τις τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η τιμή είναι αυτή που εν πολλοίς καθορίζει τις αποφάσεις των αγοραστών, κάτι που αξιοποιούν επιτήδειοι παράγοντας προϊόντα άνευ προδιαγραφών –και συχνά άνευ φορολογικών επιβαρύνσεων- τα οποία διοχετεύουν στην εγχώρια αγορά. 

Η πρωτοβουλία του κ. Πιτσιλή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις παραγωγικές δυνάμεις της Β. Ελλάδος. Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης «η ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου λειτουργεί πάντα θετικά στην αγορά». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι σε μια περίοδο κρίσης και ύφεσης η διασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά είναι για τις ελληνικές επιχειρήσεις όρος επιβίωσης και ανάπτυξης. Ειδικά για τη Β. Ελλάδα ο κ. Σαββάκης σημειώνει ότι «η εγγύτητα της περιοχής πρωτίστως με τη Βουλγαρία και δευτερευόντως με τη Ρουμανία, δύο χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, οι οποίες είναι πλήρη μέλη της Ε.Ε., αλλά παραμένουν εκτός της ζώνης του ευρώ, δημιουργεί σημαντικά και μεγάλα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε ένα μεγάλο φάσμα της αγοράς, ιδιαίτερα σε ελληνικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, οι οποίες ούτε να φοροδιαφύγουν, ούτε να εισφοροδιαφύγουν μπορούν».